Мистериозният влатвин – камък с неизвестен произход

Влатвинът (по названието на река Влатва) е камък, който се среща само на територията на Южна Чехия. Обикновено е със зелен цвят, но много рядко има и кафяви и черни екземпляри. Влатвинът е популярен сувенир от Чехия, от него се правят различни украшения. На повърхността му могат да се видят множество жилки, изпъкналости и застинали мехурчета.

Интересното е, че влатвинът повече прилича на разтопено стъкло, отколкото на камък. В научния свят няма единодушие относно произхода му. Една от версиите гласи, че влатвините са се образували вследствие на удар на огромен метеорит преди милиони години. Сблъсъкът е предизвикал силно нагряване на горните скални слоеве, които са се разтопили и са се разпръснали на километри, а след това са застинали във вид на зелени камъни.

Втората версия твърди, че влатвините са останки от комета, сблъскала се със Земята преди милиони години.

Не е изключено призходът на влатвините да може да се обясни и с трета версия за съществуването в древността на други цивилизации. Може би влатвините са се образували в резултат на ядрен взрив или на друг техногенен катаклизъм.

Изследователите на не по-малко загадъчното либийско стъкло, което е с подобни свойства, смятат, че то се е появило именно в резултат на атомен взрив в пустинята. Дори геолозите се удивляват на загадъчните картини, застинали в камъка. Така че миналото на нашата планета е много по-сложно, отколкото смятат много хора…

Лечебни и магически свойства

Лечителите приписват на влатвина подмладяващ и тонизиращ ефект. Минералът се препоръчва да се използва за възстановяване на жизнените сили, при главоболие, помага при безсъние и нощните страхове и подобрява зрението. За успешното лечение е важно човек да повярва в чудотворната сила и мощната космическа енергия на зеления камък.

Мистичният цвят на влатвина се е породил от силното вярване в неговите магически свойства. От древни времена хората са носели тези камъни като талисман. Езотериците смятат, че амулетите, направени от зеления минерал, са в състояние да отворят „третото око“ на човек; гадателите го използват, за да видят бъдещето; магьосниците го използват за контакт с извънземни сили. Препоръчва се да се носи влатвин в случаите, когато е необходима специална концентрация на вниманието, възстановяване на аурата, унищожена от стрес.

Украшения и накити

Уникален голям влатвин е намерен в близост до град Славице - теглото му е 265,5 г. Търсачите обаче обикновено попадат само на малки фрагменти - камъчета от по 6-7 гр. Чешките бижутери са известни със способността си да обработват полускъпоценни камъни. В изделията си използват необработени образци с най-причудливи форми както и шлифован фасетиран влатвин. Най-ценни са сферичните камъни с грапава повърхност.

Уникалната форма и топлия цвят на необработения влатвин се „затваря” в класическа сребърна рамка. Малките парчета се използват за обеци и пръстени, дрънкулки и висулки са направени от по-големи камъни. Мънистата и гривните са изработени от полиран и неполиран влатвин. Минералът понякога се комбинира със злато или с други декоративни камъни и чешки вложки от стъкло. Цената на малките бижута от влатвин в обикновена метална рамка започват от 5 евро, стилен комплект в сребро може да струва 50–100 евро, но има и по-скъпи.

Къде може да се купи

Специалисти съветват бижутата от влатвин да се купуват само от Чехия. Така няма да платите излишни пари, а и ще сте сигурни, че купувате оригинал, а не фалшификат. Туристите са основните клиенти на местния бижутериен бизнес, а чешките майстори ценят репутацията си. Най-добрата селекция от бижута, които ще намерите е в магазините за бижута в Прага и бутиците за луксозни бижута. Влатвинът може да бъде закупен и по време на екскурзии до Карлщайн. На излизане от замъка ще намерите магазин за сувенири. В големите магазини можете да поискате сертификат за влатвин, което ще ви гарантира, че не купувате фалшификат. Уличните търговци също предлагат сувенири от този камък, но при тях не можете да сте сигурни, че плащате за оригинален камък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл