“Мистерията на българските гласове” представя ново видео към песента “Рано Ранила”

В основата й е танцът Бучимиш - дал заглавието на новият им албум - "БууЧииМиш"

Малко повече от месец след световната премиера на новият албум на "Мистерията на българските гласове" е готово и видеото към още една от песните в него - "Рано Ранила". В основата на песента е танцът Бучимиш, дал и заглавието на албума - "БууЧииМиш". Освен танца, почитателите ще доловят осезаемо присъствието на бийтбокс шампиона Скилър. Той придава изключително съвременно звучене на песента и подсилва неравноделния й ритъм. В сингъл версията на "Рано Ранила", която е различна от версията в албума, със соло на гъдулка се изявява Христина Белева. Участват също немският перкусионист Дейвид Кукерман и китаристът и басист - Петър Миланов. Автор на музиката е композиторът Петър Дундаков, който е и музикален продуцент на албума, а текстът е на Бояна Бункова. Продуцент на "Мистерията на българските гласове" и на новият албум "БууЧииМиш" е Шуберт Мюзик Пъблишинг.

"Рано Ранила" е една от най-енергичните песни в албума, определена от чуждата преса като носеща енергията на "празничен танц", според публикации в италианското издание SpazioRock  и британското Higher Plain Music. Британското списание We Are Cult пък за участието на Скилър в песента добавя "че древното и модерното в края на краищата не са толкова различни едно от друго". Песента е и една от четирите песни от албума, препоръчани специално от полското издание KVTL, заради бързото и живо темпо, в които силният бийт среща фоклорното пеене.  Поради тази причина, не случайно във фокусът на видеото, е съвременна млада двойка, през чийто поглед режисьорът Валери Милев намира връзката на фолклора с нашето съвремие. Видеото е заснето в градска среда – в София и край езерото Панчарево. Оператор е Антон Бакарски (познат като оператор на филма "Възвишение"), а хореографията е поверена на Маргарита Будинова.

 

Ето и видеото:

https://www.youtube.com/watch?v=yhRRhtJDIjc

"Мистерията на българските гласове" представи официално новия си албум в края на май тази година. "БууЧииМиш" съдържа 12 нови произведения, специално написани за световноизвестният български състав, а това е първият им албум от 20 години насам. У нас албумът е достъпен за меломаните на CD, SACDлимитирано издание книга с два CD, включващи и бонус тракове, плоча и бокс сет. Можете да го намерите в книжарици "Сиела" в цялата страна, в бензиностанции OMV и Shell и в дигиталните платформи, както и  онлайн от сайта на Сиела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура