„Мистър Тишина“ трети на конкурс за красота в Париж

„Мис и Мистър Глухи - България 2017 г.“ покориха световната сцена

Кирил Славов скоро завършва специална педагогика в СУ

„Мис и Мистър Глухи - България 2017 г.” покориха града на светлините Париж. Кирил Славов и Светла Ибришимова представиха страната ни на Международния конкурс - „Mister Deaf Stars 2017”(„Мис и Мистър Деф Стар 2017 г.”). Нашият Мистър стана трети на световния конкурс във Франция.

Двамата се изправиха срещу конкуренция от цял свят - 28 момчета и 33 момичета от - Русия, Беларус, Полша, Германия, Холандия, Швеция, Словакия, Унгария, Гърция, Англия, Монголия, Тайван, Тайланд, Франция, Испания, Португалия, Тунис, Албания, Косово, Сърбия, САЩ, Ел Салвадор, Колумбия и др.

Международното състезание се проведе в периода 20 - 30 октомври във френската столица. По време на състезанието Кирил и Светла работят всеки ден, репетират и се учат на тънкости в модата и представяне на подиума от глухи хореографи. На 28 октомври, когато е финалът, нашенците се представят първо с български национални носии, след това с ежедневни облекла, бански и накрая дефилират с официални дрехи.

Кирил Славов прослави страната ни, като завоюва трето място на „Мистър Деф Стар 2017 г.”. „И двамата представиха България достойно. Показаха, че не сме по-назад от другите страни”, заяви Митко Якимов, председател на Фондация „Глухи без граница”.

Конкурсът „Мис и Мистър Глухи - България 2017 г.” се организира за пети път през лятото от доброволческата неправителствена Фондация „Глухи без граници - България” с председател и основател Митко Якимов. Един от основните критерии за избор на българските Мис и Мистър е „красотата на тишината”, разказва Митко. Той е избран за жури на международния конкурс в Париж. „Представянето на нашите хора беше на високо ниво, и естествено конкуренцията беше голяма. Имаше и „Фешън моделс” с глухи модели, които представиха дрехи, правени от глухи дизайнери и те не отстъпваха на световните модни имена, а това говори много за свободата да твориш въпреки глухотата”.

Кирил Славов носи титлата и „Мистър Тишина 2016 г.” Ражда се без слух в Осло, Норвегия. Получава началното си образование в Швеция. В България завършва средно образование и скоро му предстои дипломиране като бакалавър по специална педагогика към СУ „Св. Климент Охридски”. Той е първият обучен глух барман у нас и в момента практикува занаята в столично заведение.

Светла Ибришимова е 21-годишна бургазлийка с наследствена глухота. Завършила е Техникум по обществено хранене в специалностите хлебар и сладкар. Печели сърцата на всеки със своята непринудена красота.

И двамата подкрепят пламенно каузата на Фондация „Глухи без граници - България”, която се бори за официално признаване на жестовия език в България.

Създателят на Фондацията, Митко Якимов, е първият български глух актьор у нас. Израснал е в малкото врачанско селце Нефела и още от дете мечтае да бъде на сцена. Днес следва в Нов Български Университет със специалностите актьорско майсторство, кино и телевизия. Досега е участвал в постановките „Ковачи” с режисьор Възкресия Вихърова, „Сестри Вишневи”, „Двама бедни румънци говорещи полски” с режисьор Деси Шпатова .

Митко разказва, че е създал Фондацията в началото на 2013 година с идеята за съвместна помощ и подкрепа под наслов „Глухи помагат на глухи”. Управителният съвет на организацията е в състав от седем члена и всички работят в полза на обществото.

„Нашата мисия е да работим за правата на глухите, подобряване на състоянието на живот, увеличаване на възможностите и запазване на духовните ценности на хората в риск, техните семейства и общности. Стараем се да подпомагаме и подкрепяме глухи хора в неравностойно положение в процеса на тяхното развитие и интеграция”, обяснява председателят на фондацията пред „Труд”. Приоритет е глухите да взимат активно участие в обществото, заявява той.

Митко разказва за най-новата им инициатива „Национално научно изследване на българския жестов език” по проекта „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие” по ОП НОИР 2014-2020 г. „ Вече сме на финала и с това изследване се надявам да бъде признат жестовият език наравно с български език”.

„Мечтаем ние глухите да имаме повече свобода в комуникацията - в това число - новини, филми, които са да достъпни за нас. Необходима ни е подкрепа, защото имаме какво да дадем на света”, казва Митко Якимов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица