Митничари се правят на купувачи на ракия

Снимка: Архив

Съставиха 1000 лв. акт на шуменец

Митничари от Шумен се престориха на купувачи на хубава ракия и изловиха шуменец, че няма документ за платен акциз на домашното производство. Д.Т. бил пуснал обява в интернет, че продава огнена вода и така попаднал на прицела им. Пристигнал на уговорената среща с две туби - едната 10 литра, другата 7 уж с етикети от минерална вода. На уреченото място на паркинг пред хипермаркет на бул."Симеон Велики" в града го чакали не купувачи на напитката, а митничари. Легитимирали се, измерили градусите на жълтеникавата течност в тубите /бил ги докарал до 38 - 38,5 б.а./ и поискали документ за платен акциз на алкохола. Шуменецът нямал и веднага последвал протокол с мрачни констатации и изземане на двете туби. Производителят изрично вписал, че няма възражения.

Така се стигнало до глоба 1000 лв., която Д.Т. обжалвал пред Районен съд в Шумен. Преди ден магистратите са потвърдили санкцията, макар че Д.Т. декларирал, че вече не се занимава с продажба на ракия.

В решението си съдът пояснява, че няма как случаят да мине за маловажен и глобата да падне, защото неплатеният акциз по иззетата ракия надхвърля 50 лв. и е в размер на 59,59 лв. Санкцията била възможно най-ниската, защото е изловен за първи път. Решението може да се обжалва пред Административен съд в Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България