Митрополит Антоний: Становището на Църквата е свързано със запазването на правото на личния избор на самите донори

Едно от условията на Българската православна църква, което трябва да се изпълни, за да даде благословията си за донорството у нас, е въвеждането на Ядрено-магнитен резонанс, ангиография и независима комисия трябва да установят мозъчната смърт на човек, преди той да стане донор на органи. Това каза пред БНТ Западно и средноевропейският митрополит Антоний.

Той допълни, че Църквата изхожда от принципа, че донорството е висша проява на християнска любов, заради което донор е редно да се става след изрично съгласие.

Според сегашния закон не се иска изрично съгласие на самия донор, а липсата му на отказ се смята за съгласие. Изхождайки от принципа, че донорството е личен, осъзнат акт, Светият Синод призовава донорите да дават изричното си съгласие и да изброят какви органи или тъкани желаят да дарят след смъртта си. Това обясни Западно и средноевропейският митрополит Антоний.

"Друга важна позиция в нашето становище е установяването на мозъчната смърт, тъй като досега тя може да се констатира от лекарите без специални средства", каза той.

Трябва да има специализирани центрове за трансплантация, за да може да се извършва тя презицно, допълни митрополит Антоний. Той подчерта, че позиция на Църквата е, че донорството е висш акт на любов.

Трябва да се инвестира в информираност на гражданското общество как хората могат да бъдат полезни в мисията си на донори. В гранични случаи решението трябва да е на лекарите, водени от принципите на биоетиката, заяви митрополит Антоний.

"Позицията на Светия Синод е ясна и категорична. От там нататък Здравното министерство трябва да намери механизми за решаване. Ние няма как административно да наложим това становище. Ние сме го изразили, тъй като то бе поискано. Това е позицията на БПЦ", каза още.

Митрополит Антоний изтъкна, че становището на Църквата е свързано с морала и достойнството на лекарите и запазването на правото на личния избор на самите донори.

Здравният министър Ананиев отправи молба към патриарх Неофит да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт и да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация, за да получат те шанс да живеят.

Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и необходимата сериозност, се казва в позицията на Светия Синод.

В случая Църквата желае да се помогне на реципиента, но да не се забравя и за уважението към донора и той да не бъде подценяван, се казва в позиция на Светия синод на БПЦ по Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки. БПЦ възприема донорството, и в проекция - трансплантациите, като изява на любов, като вид алтруизъм. Донор означава "дарител", събрат, който дарява не просто орган, а живот и надежда. Даряване означава осъзнато, ненасилствено и свободно взето решение. Да дариш означава да проявиш обич и съпричастие, се посочва в позицията. В нея се казва, че Църквата отстоява своето учение, че човекът е уникална и неповторима идентичност: психотелесна свързаност между вечната му душа и неговото тяло, а не просто биологична единица.

БПЦ не приема, че незаявеният отказ трябва да се тълкува като съгласие, защото липсата на отказ, освен на възможно съгласие, може да се дължи и на множество други причини - като неинформираност, липса на възможност за волеизява, не на последно място - липса на взето решение, заявяват още от Светия Синод.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България