Митрополит Йоан освети болничен параклис

На освещаването на облничния параклис присъства кметът на Шумен Любомир Христов и областния управител проф.Стефан Желев.

Планират градеж на църква в кв."Тракия"

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети параклис към болницата в Шумен навръх Игнажден в сряда. Малкият молитвен дом пред Хирургическия блък носи името на покровителя на лечителите Свети Пантелеймон и е дарение от благодетел, благодарен на медиците. "Радвам се, че има хора, които проявяват такова отношение към светата ни църква. В днешно време авторитета на лекаря е много важен и ние трябва да разберем, че това са хора, които имат достойно място в нашето общество и уважението на човеците към тях трябва да бъде да нужното ниво", каза митрополит Йоан в проповедта си.

Според него, много болници в страната вече имат своя молитвен дом. Размерите на тези храмове нямат значение, важното е, че ги има за утеха на всички, които имат нужда. Болни, техни близки, медици и миряни ще могат да запалят свещ в шуменския параклис. Той е от типа преносим, изграден в класически църковен стил и беше доставен готов.

След празниците ще бъде определен и свещеник, който да отговаря за параклиса. Митрополит Йоан каза, че митрополията ще дари 2 000 лв. за новоосветения божи дом.

Кметът на Шумен Любомир Христов, който присъства на церемонията обяви, че догодина имат амбицията да стартира градеж на дългоочаквания храм "Свети Райко Шуменски" в квартал "Тракия". Отреден е парцел, общината подкрепя финансово градежа. Митрополитът насърчи амбициите и също обеща пълна подкрепа на начинанието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България