Митрополит Киприан оглави и Врачанската епархия

Новоизбраният Старозагорски митрополит Киприан ще управлява временно и епархията във Враца, съобщиха от Светия синод на Българската православна църква. Тъй като Врачанският митрополит Калиник е в болница в тежко състояние, до възстановяването му епархията ще се поеме от митрополит Киприан, който, преди да заеме поста си в Стара Загора, е бил викарен епископ във Враца и добре познава делата на епархията, уточняват от Светия синод.

„На 30 ноември Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Калиник постъпи в Правителствената болница по спешност. След направени обстойни изследвания на здравословното му състояние му е направена оперативна интервенция. В момента архиереят се намира в реанимация и започва възстановителен процес след операцията", пише на сайта на патриаршията.

„По последни данни от болницата той е в съзнание!“, съобщиха свещеници на фейсбук профила на митрополитния храм „Св. Николай“.

Владиката е преживял операция заради рак на дебелото черво, състоянието му е тежко, но постепенно се възстановява, съобщиха лекари от Правителствената болница. Митрополит Киприан заяви, че е посетил владиката в болницата.

Дядо Калиник, който оглавява Врачанската епархия от ноември 1974 г., единствен от владиците не присъства на избора на Старозагорския митрополит Киприан на 11 декември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България