Митрополит Киприян призова: Отстоявайте вярата, оттеглете конвенцията

В аулата на Софийския университет аплодираха владиката

Горко на ония, които доброто считат за зло, а злото за добро. Тези библейски слова припомни в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” старозагорският митрополит Киприян. Той пристигна на дискусията за Истанбулската конверниця, организирана от председателя на НС Цвета Караянчева, с още десетина представители на Българската православна църква.

Киприян припомни позицията на Светия синод от вчера като заяви: Истанбулската конвенция отваря вратата към морален разврат, предупреди Киприян. Той повтори, че в текста на английски понятието "джендър" е разграничено от понятието "пол.

Чрез употребата на понятието "джендър" се въвежда една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж и като жена, каза той. Според тази идеология биологичният пол няма значение за човешката идентичност, а представлява диктатура на природата над човека. Това отрича основната библейска мъдрост - и сътвори Бог човека по свой образ, като мъж и жена ги сътвори, продължи Киприян.

Регламентите на конвенцията, свързани с въвеждане на стереотипни роли на пола са против установените от Бога роли в семейството, добави той.

Киприян призова – конвенцията да бъде оттегена, а българският народ да отстоява своята вяра, която го е съхранила. След изявлението си той се прекръсти и връчи на Цвета Караянчева позицията на БПЦ. Веднага след това Киприян и митрополитите Йоан Варненски, Николай Пловдивски, Григорий Търновски, главният секретар на българската патриаршия епископ Герасим и останалите духовници от БПЦ напуснаха залата, която ги аплодира. От последните редове станаха на крака, скандирайки „Браво”. Жени изтичаха да целунат ръка на Киприян.

Във форума проведен в аулата на Софийския университет участваха омбудсманът Мая Манолова, правосъдният министър Цецка Цачева, представители на католическата и евангелската църква, представители на вицепрезидента Илияна Йотова, представители на Уницеф, посланикът на Великобритания Ева Хопкинс .

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България