Митът за аргонавтите оживя в изложба

Уникална колекция на Васил Божков в Националната галерия

Изложбата “Златното руно. Пътят на аргонавтите” с 62 експоната от колекцията на Васил Божков ще бъде открита днес в Националната галерия в столицата. В нея има паметници от различни региони, от различни епохи. Показани са златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални дарове, обредни сервизи и др.

16 от предметите са изложени пред публика за пръв път – по-значимите от тях са сребърният ритон със скулптирана фигура на стар Силен, възлегнал върху винен мях от кожата на пантера – блестящ пример за изтънчено произведение на лукса, два сребърни съда с образа на Тезей – най-известният герой на Атика в Античността, масивен златен кантарос от ХII-Х в. пр. Хр., сребърна амфора-ритон със зооморфни дръжки, произведение на Западноанатолийско ателие от края на VI в. пр. Хр., сребърен позлатен кантарос с изображение на Херакъл и централният предмет в експозицията – непубликуван досега сребърен кантарос със златни детайли, със сцена, изобразяваща жертвоприношение на овен.

“Колекцията е представена през призмата на една поетизирана реалност чрез мита на аргонавтите и техния път към съкровището”, каза Слава Иванова, директор на галерията, и обясни, че показаните предмети повеждат посетителите на едно истинско приказно пътешествие. Куратори на уникалната изложба, която ще продължи до месец юни, са специалистите по тракийска и антична история и археология д-р Любава Конова и Елка Пенкова.

“Тази колекцията е един от най-важните представители на металообработването в древността, не само в Европа, но и в целия свят. Тя представлява много култури и традиции”, коментира Атанасос Сидерис, археолог и ръководител на много научни експедиции. Той подчерта изрично, че в нито един от световните музеи няма толкова добра и пълна колекция като тази. Сидерис бе категоричен, че изложбата ще привлече вниманието на Европа и на света. Проф. Веселина Инкова, която е един от водещите реставратори на антични предмети в световен мащаб, сподели, че Васил Божков е бил абсолютно съпричастен към работата на екипа и с него е била обсъждана консервационно-реставрационната стратегия. Тя добави, че бъдещият музей на Божков, който ще бъде в сегашната Телефонна палата в столицата, ще разполага с една от най-добрите лаборатории в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България