Митьо Очите: Не ви моля да ме пускате от ареста, за един преглед при доктор ви моля

Апелативният спецсъд отказа да го пусне и да назначи съдебно-медицинска експертиза

Апелативният спецсъд отказа да освободи от ареста Димитър Желязков - Митьо Очите и му отказа назначаване на съдебно-медицинска експертиза, която да установи какви са здравословните му проблеми и дали може да остане зад решетките с тях.

"Аз не ви моля да ме пускате от ареста. За един преглед при доктор ви моля", каза Желязков пред магистратите и добави, че в турския затвор получавал по-добри грижи, отколкото в България.

Според съда има достатъчно доказателства, които го уличават, че е ръководил организирана престъпна група за наркоразпространение и че е поръчал палеж на заведение, както и за изнудване.

По делото са разпитани свидетели, включително и анонимни, мотивира се съдът. Освен това Желязков е с обременено съдебно минало и може да извърши друго престъпление, ако бъде на свобода. Според прокуратурата и съда няма опасност да се укрие.

Адвокатът му Илиян Василев обясни, че Желязков е бил следен със СРС и разследващите и прокуратура са знаели, че има насрочен час за преглед в Турция. Към момента, в който е напуснал страната, не е бил обявен за издирване. Той отишъл там, за да се лекува, заради което и защитата поиска назначаване на съдебно-медицинска експертиза. Апелативният спецсъд обаче отхвърли искането, което доведе до ново искане за отвод на съдебния състав. То също бе отхвърлено.

Магистратите посочиха, че такава експертиза може да бъде назначена по надлежния ред от прокуратурата.

Решението е окончателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право