Михаела Филева: Младите ме питат какво е бойкот

Днес сякаш човек няма право да бъде свободен

Трябваше ми време да изградя имунитет срещу обидни писания

Отговорът на всичко е любов

- Михаела, горещите летни дни и емоции успяха ли да те заредят с ново вдъхновение и намери ли време за море и почивка?

- Сякаш за първи път това лято успявам да намеря баланса между почивката и музикалните ангажименти. Успявам да съчетая концертите с време край брега на морето – един ден имаме участие във Варна с цялата банда, а на следващия сме в Приморско, да кажем, продължаваме към Созопол, където оставаме два дена, а после към Лозенец, и така... Лятото ми, за щастие, е свързано с много музика, пътувания и срещи с готини хора. Когато съм в София се “крия” от горещините в студиото на “Монте”, където в момента с екипа обсъждаме концепцията за втория ми албум. Истината е, че никак не ми се иска лятото да приключва.

- Новата ти песен с VenZy – “BOYCOTT”, вече се превърна в голям хит. Как ви дойде идеята?

- Музиката и текстът са на Владимир Ампов – Графа. Когато ми пусна бийта на песена, бях категорична: “Искам това да бъде следващият ми проект!” Успях да се преборя за него! Песента е едно своеобразно намигане към нас самите – да не се втренчваме в неприятните неща в ежедневието си, които човек, ако трезво се огледа, няма как да не забележи. Песента има характерно reggae-dub звучене, с което ми се искаше да подарим на хората и един по-различен, чисто музикален поглед за лятото им в контраст на актуалния в момента регетон.

- Събирачите на лайкове, за които пеете в песента, стават все повече, това притеснява ли те?

- Живеем в странно време, в което често самооценката на хората се основава предимно на социалните мрежи. Колко сме красиви или интелигентни съдим по това колко лайка или споделяния ще получи постът или селфито ни. За всички е ясно, че това е нередно, но живеем в 21-ви век и не можем съвсем да избягаме от това. Налагат ни се еталони за физическа красота, както и объркани морални ценности. Попадала съм на ужасни постове заклеймяващи артисти, каузи, или идеи. Според мен решението е лична хигиена на онлайн общуването. Всеки да погледне към себе си и да не забравя, че активността в социалните мрежи не е най-важна. Има по-важни неща, като това да комуникираш очи в очи и душа в душа с човека отсреща.

- А успяваш ли да изтриеш от ума си драскачите по сайтове, които също споменавате в хитът ви с VenZy?

- Все по-дебелокожа ставам спрямо “драскачите по сайтове”, въпреки че в началото често клеветите ме разстройваха, успяваха да стигнат до мен. Трябваше ми време да изградя личен имунитет срещу крайни и обидни писания. Това да спрягат някого за болен или не дай си Боже - умрял, е нередно и направо нечовешко! Това е псевдо журналистика, но вярвам, че хората са интелигентни и не се връзват на тези писаници. Истината е, че преди години такива статии ме засягаха основно заради близките ми. Случвало се е майка ми да ми звънне притеснена от прочетена статията в жълта “медия”, просто за да я успокоя, че всичко е наред.

- Отдава ли ти се наистина да обявиш бойкот на всички проблеми?

- Аз съм позитивен човек, но не от онези, които слагат розови очила. Ако имам проблем, го решавам без паника, подхождам по-скоро рационално към ситуацията и така той изчезва. Да обявиш бойкот на проблемите си, не значи да бягаш от тях, а да ги решиш възможно най-успешно и бързо. За себе си възприемам това като единствената правилна рецептa.

- На какво друго би искала да обявиш бойкот?

- Съвсем скоро бях попаднала на статия относно ролята на жената в семейството и обществото и четейки събрани накуп толкова стереотипи, с които се налага да живеем, ми се прииска наистина да обявя бойкот на общоприетите рамки и норми за всичко. Сякаш днес човек няма право да бъде свободен или по-смел от общоприетото. Не ми допада повсеместното старание да се впишеш. Опитвам се да приемам хората около себе си такива каквито са, да не ги съдя. Някак по-важно за мен е дали си добър човек, или добър приятел.

- Ти държиш много на текстовете и посланията в твоите песни. Каква част от колегите ти според теб си дават сметка за това, че музиката им влияе на техните фенове?

- Всички го знаят това. Въпрос на личен избор е дали ще упражняваш това знание или просто ще се скриеш зад някое оправдание от типа “Аз не възпитавам, това е роля само на родителите.”. Истината е, че ние като артисти носим голяма отговорност. Разбира се в семейството, децата научават най-важното - кое е добро и кое лошо, но ние като творци можем да възпитаваме поне добър вкус и да се опитваме да даваме добър личен пример.

- Истина ли е, че много млади хора са те питали, какво значи бойкот и това не е ли малко плашещо?

- Да, доста хора ни питаха. Дори снощи имах спор на тази тема с мой приятел – дали трябва да си разочарован от това, че не знаят, или да се радваш, че все пак питат и искат да научат. Притеснително е, не ми се иска да е така, но ето, за щастие, благодарение на музиката, един не малък брой хора ще разберат значението на тази и други думи. Това е един вид позитивната равносметка от не дотам позитивната страна на този въпрос.

- Кога за последно се почувства истински горда, че си българка?

- Докато гледах изпълнението на Кристиан Костов на сцената на “Евровизия”. Толкова достойно представи България, че се почувствах горда. Вълнувах се, докато гледах гласуването на всяка държава и точките, които се изпращат за нас. Стисках палци и много исках да победи. Той наистина ни донесе най-високото класиране досега. Крис е страхотен.

- Асен Блатечки, с кого бяхте жури в “България търси талант”, се пошегува веднъж с теб, че още не си посещавала негова постановка. Поправи ли този пропуск?

- Още не съм ходила на негова постановка, а и сега театрите са в почивка, но гледах филма му “Бензин” и леко съм се отсрамила. (Смее се.) Хареса ми филмът. Оценявам всички български проекти в сферата на изкуствата.

- Много твои колеги споделят, че нещата, за които пеят, се сбъдват. Така ли е при теб?

- О, според мен тази философия дори тръгна от мен. Още в началото имах разговор с Графа, в който му развивам теорията си ( смее се. ) Просто вярвам в силата на думите и че сам можеш да си извикаш някакви събития. За това избирам да пея предимно за позитивни неща, или за такива, които вече са ми се случили. Любопитно е, в песента ми с Ник Нейм – “Има ли начин?”, например, се пееше за любовни разочарования, пошегувах се с екипа – сега ще видите, че съм права в теорията си, и така стана. Като застанеш в студиото сам с микрофона, в старанието си да предадеш текста с възможно най-силна емоция, сваляш защитите си. Сякаш това те прави уязвим за всяка една дума, която изпяваш - и за хубавата, и за лошата.

- Коя е темата, събитието, което те вълнува най-силно извън музиката?

- Аз съм социално ангажиран човек. Интересувам се от средата, в която живея, от това как живеят родителите ми или родителите на моите приятели, а те са представителна извадка на нашето общество. С моят екип пътуваме много из цяла България и ми прави впечатление инфраструктурата в държавата ни и това как живеят хората в по-малките населени места. Мои приятели от София, с които сме си говорили казват: всичко у нас тръгва на добре! Да, така е, но тази тенденция се усеща предимно във столицата и в по-големите градове. Ако имаш късмета да попаднеш среда от интелигентни и развиващи се млади хора, всичко е наред, но нещата не винаги стоят по този начин. В очите на хората, които срещаме, понякога разчитам разочарование, тъга, нужда от съществени промени.

- Наистина ли отговорът на всичко е любов?

- Да! Вярвам, че ако към всеки проблем, който ти се изпречи и към всеки въпрос, който си задаваш, се опиташ да подходиш с добро, с любов, всичко се ще се случи много по-лесно. Това ми дава усещането, че това е правилният начин.

- С рапъра Павел преди две години си взехте куче – йоркито Айра. Тя има ли си предпочитания към някой от двамата?

- Казват, че за кучетата има само един стопанин, но при Айра сякаш не стана така. Тя прекарва значително повече време с мен и ми се иска да вярвам, че все пак предпочита мен. ( смее се.)

- Твоят продуцент Графа те забелязва на сцената на “Х фактор”, но преди това ти си се явявала и в друг музикален формат, където не успяха да оценят таланта ти. Критиките могат ли да те обезверят, дори за кратко?

- Била съм обезверена, но не от критика. Единственото нещо, което може истински да те сломи в порива да сбъдваш мечтите си, е собствената ти несигурност в самия теб. Живеем в “хейт среда” и сме позабравили как да критикуваме така, че да не сме язвителни, да не нараняваме човека отсреща, забравяме, че и той има емоции. Ние като артисти например, влагаме душата си правейки музика и понякога от неправилно поднесената критика боли много. Важно е да изказваме мнението си с опит то да бъде градивно.

- Отгледана си главно от майка ти Албена. За кое нещо, на което те е научила си й благодарна най-много?

- Може би за това, че ми показа, че няма смисъл да мрънкам. Тя винаги ми е била пример за силна и справяща се жена. Когато бях тийнейджър - във възрастта, когато всичките ми връстници започваха да пушат, една вечер седна до мен и каза - толкова много пари давам за тези цигари, а ми вредят. Ще ги откажа. Всеки път след това, когато са ми предлагали цигара, си казвах – няма как майка ми ги отказва, а аз да ги започвам. Ако ме беше поучавала, как това не е хубаво, докато държи цигара в ръка, ефектът щеше да е нулев. Но по този начин, явно успя да остави трайна следа и до ден днешен никога не съм палила цигара. Истината е, че личният пример не е в това, което казваш, а в това, което показваш с действията си.

- Кое е мястото, или ситуацията, когато си усещала най-силно Божието присъствие, или намеса?

- Вярваща съм и нямам нужда от конкретни места и ситуации за това. Като имам нужда от разговор, аз знам, че Той е там и ме чува!

- Любимата ти мисъл, или цитат?

- Най-доброто предстои!

 

Нашият гост

Звездата на Михаела Филева изгрява с участието й в музикалното риалити “X фактор”, където е забелязана от нейния музикален продуцент – Графа, който я кани в компанията си “Монте Мюзик”. Още с втората си песен - “Опасно близки” с участието на Вензи, тя покорява класациите и сърцата на феновете. В продължение на три години хитовата певица печели отличието за най-добра изпълнителка от наградите на “Бг радио” както и редица други призове. Михаела започва да се занимава с музика още на 6 години, когато тръгва на уроци по пиано при Петя Кръстева, която по-късно става и неин вокален педагог. Певицата завършва Природо-математическа гимназия във Велико Търново, а след това е приета на първо място в Музикалната Академия в класа на Стефка Оникян. Пред нея е стояла дилемата дали да остане в България, защото е била приета като студент и в Лондон, но любовта й към семейството, приятелите и родината я задържа тук. Михаела жъне успех не само на музикалната сцена, но става любимка на зрителите и в танцовото риалити “Денсинг старс”, а скоро ще изненада почитателите си и със своя модна колекция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта