Михаил (Милко) Калайджиев - Баткото на фолка

Известният попфолк певец Милко Калайджиев официално се кандидатира за кмет на родния му Свиленград. Той получи подкрепа от местната структура на Движението за права и свободи и обяви, че влиза в надпреварата за местната власт. Популярният изпълнител от фирма “Пайнер” коментира, че добрите хора и тези, които го харесват, ще гласуват за него.

Взимането на решение да влезе в политиката му е отнело около 10 дни. Съпругата му не била много доволна от този избор. “25 години съм се доказал вече, имам над 200 песни, цяло творчество, което колкото и да бъде плюто, все пак остава”, обясни култовата звезда от “лекия жанр”.

Музиката и доброто настроение ще бъдат ключови в предизборната му кампания. Калайджиев щял да покани свои колеги да участват, но това било на доброволни начала. Почти всички фенове на попфолка биха се съгласили с изказването, че певецът има огромен принос за развитието на бранша.

За своите първи стъпки в музиката Милко Калайджиев си спомня, че е бил само на 6 години, когато е започнал да свири на акордеон. “След четири години уроци по акордеон, ноти, без банкноти, се записах на китара, защото беше много смешно да свириш на акордеон, трябваше да стана китарист. И наистина, за един месец се научих да свиря на китара. И от там започнаха серенадите, после в гимназията бях оркестъра, забави и така нататък, това беше началото”, разказва в свое интервю преди време фолк звездата.

Професионалната си кариера започва през 1994 година във фирма “Пайнер”. В същата компания се изявява и до този момент. През целия този период той е издал 13 албума. Носител е на наградите Песен на 2009 година за хита “За да те забравя” и Дует на 2002 за парчето “Хей, малката”. Те са две от най-култовите заглавия от репертоара на Милко Калайджиев.

Безспорно най-големият хит в кариерата на кандидат-кмета е песента “Къде си, батко”, която излиза в края на 90-те години на миналия век. Тя не просто е най-известната му песен, но е и една от най-разпознаваемите парчета в целия жанр. Другият най-голям хит на Калайджиев е “За да те забравя”, която излиза през 2009 година. И до този момент тя звучи по фолк клубовете, а почти всички големи имена в “лекия жанр” са правили свои версии на нея, изпълнявайки я на живо.

Освен с песните си, Михаил, както е цялото име на изпълнителя, е известен в цяла България и със своя култов мустак. С него е още от 20-годишна възраст. Наложи се да го обръсне в началото на 2019-а, когато прие да участва в шоуто за имитации “Като две капки вода”, където завърши на почетното трето място.

“Когато ми обясниха, че за да участвам, трябва да си махна мустака, веднага отвърнах: “О, не! Това просто няма как да стане!”. Предложих да го намаля до минимум, да сложа върху него медицинско тиксо, лейкопласт дори... Отговорът на продуцента беше, че задължително трябва да се избръсна изцяло, ако приема да стана част от “Като две капки вода”. Цели 10 дни прекарах в тежък размисъл... Накрая се съгласих. Жена ми и децата ми никога не ме бяха виждали в такъв вид”, разказва 67-годишният Милко Калайджиев.

Както при всеки популярен изпълнител от попфолка, и за кандидат-кмета е имало немалко слухове, свързани с личния му живот. За него се говори, че е с фалшиви зъби и си е присаждал тайно коса, като самият певец отхвърля и двете твърдения. Говори се още, че списъкът му с любовни завоевания е изключително голям, като в него присъствали много кръчмарски певици.

Семейното му положение също е тема за много коментари. Десетки статии са изписани за настоящата му жена, която е с близо 22 години по-млада от него. От първата си брачна половинка той има голям син, за когото обаче не говори много. Втората му съпруга е негов спътник в живота от близо 30 години. Двамата са горди родители на близнаци момчета, които са студенти - единият изучава архитектура в София, а другият медицина в Плевен.

Заедно с музикалната си кариера, Милко Калайджиев развива бизнес със заведение, къща за гости и язовир за спортен риболов. Занимава се и със земеделие.

 

Откривател на таланти

Милко Калайджиев е откривателят на част от най-успешните и влиятелни имена в попфолка. Благодарение на неговата подкрепа са били стартирани кариерите на Преслава, Галена, Джена, Анелия, Емилия. По думите му това са топ 5 на женските изпълнители във фирма “Пайнер”. Освен на тях е помогнал и на изпълнителките Димана и Теди Александрова. Според Калайджиев той притежава някакво чувство, което усеща хората, които имат харизмата и излъчването да станат нещо повече от ресторантска певица.

 

За него

Добър човек е, не се кара с хората

Познавам бат Милко повече от 20 години, още от времето, когато беше дисководещ в Свиленград. Добър човек е, не се кара с хората, не е каресчия. Училище за кметове няма, но той е човек с бизнес нюх и успешна кариера в музиката. Би се справил и с предизвикателството да управлява града.

Атанас Кърчев, активист на ДПС в Свиленград

 

Страшно впечатлен съм от личността му

По време на участието ми в “Като две капки вода” с Милко Калайджиев станахме супер близки и се чуваме често. Страшно много съм впечатлен от личността му. Човек като него - да се впусне в това предизвикателство и да се труди толкова много, това може само да е пример за мен.

Стефан Илчев, певец и победител в шоуто “Като две капки вода”

 

Той може да изпее всичко

През последните години Милко Калайджиев се свързва с хитове от попфолк жанра, но в музикалната му история има както сръбски парчета, така и италиански канцонети. Смятаме, че той може да изпее всичко.

Влади Априлов, сценарист на “Като две капки вода”

 

Помогна ми да постъпя в „Пайнер”

Заглавие на моя албум дава дуетната ми песен с Милко Калайджиев “Любов без граници”. Милко е човекът, който ми подаде ръка и ми помогна да постъпя в музикална компания “Пайнер”. Надявам се и в бъдеще да имаме общи проекти.

Айшенур, народна певица

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети