Михаил Мишустин - Технократ отличник

Само за броени часове непознатият дори на руската общественост Михаил Мишустин излезе на световната политическа сцена. В късния следобед на сряда той бе предложен от президента Владимир Путин за нов премиер на Русия, а в ранния следобед вчера бе одобрен за поста от парламента на страната - с 383 гласа „за”, нито един против и 41 въздържали се. След което Путин подписа указ за назначаването му.

До рокадата се стигна след изненадващата оставка на премиера Дмитрий Медведев и цялото му правителство в сряда. Формално провокирана от обявените от Путин реформи в конституцията, целящи да дадат повече правомощия на парламента и да намалят тези на президента. Немалко анализатори посочват, че всъщност няма изненада в оттеглянето на Медведев (което не е точно оставка, той на практика бе отстранен от президента), а просто новината дойде като шок, тъй като нямаше предварителни заявки, че това ще се случи точно сега.

Иначе за това, че Медведев ще бъде сменен, се говори от доста време, дори имаше очаквания след преизбирането на Путин за четвъртия му мандат през 2018 г. той да предложи нов министър-председател. Тогава Путин се въздържа от рязка промяна, но изглежда сега дойде времето за нея.

Сред видимите причини за отстраняването на Медведев (невидимите вероятно предстои да изплуват) е това, че правителството не постигна напредък по поръченията на президента от май м. г. за активни действия в областта на социалната политика, образованието и науката - т. нар. майски укази. Вчера новоизбраният Мишустин подчерта: „Разбира се, майските укази са безусловно задължителни за изпълнение. Правителството ще се заеме с тях”.

Друга видима причина за отстраняването на Медведев е фактът, че в стандарта на живот на руснаците няма осезаемо подобрение, за което руснаците винят премиера (над половината не одобряваха работата му), а не Путин.

За разлика от Медведев, Мишустин блести с качества на деен, неуморен и отличен технократ, наричат го и блестящ мениджър. През последните близо 9 години той бе директор на руската данъчна служба, която успя да превърне в една от най-модерните в света. Истински пристрастен към цифровизацията (един от първите в Русия), той успя да превърне тромавото, бюрократизирано и корумпирано данъчно ведомство в съвременна технологична служба, използваща най-добрите световни практики. Извършеното от него цифровизиране доведе до увеличаване в пъти на събираемостта на налози, ликвидира мнозинството „сиви” данъчни схеми и до голяма степен ликвидира незаконното връщане на ДДС, който стана един от основните източници на приходи в хазната.

Вчера Мишустин даде заявка, че смята да приложи този свой опит и на национално икономическо ниво. „Без никакво съмнение държавата трябва да представлява цифрова платформа, която е създадена за хората. Така градихме и данъчната система”, обясни новият руски премиер.

Друго негово качество, което анализатори изтъкнаха като предимство за избора му за премиер, е, че е еднакво отдалечен от всяка от основните политически групировки около президента, т. е. човек без прекалени властови амбиции и с намалена вероятност да бъде манипулиран от някой от водещите политически кланове. И не е смятан за потенциален опонент или наследник на Владимир Путин.

Мишустин е московчанин, роден на 3 март 1966 г. Завършва специалност „Системи за автоматизирано проектиране” в московския машиностроителен институт, има степен доктор на икономическите науки. В периода 1992-1995 г. е директор на лаборатория за тестове към Международния компютърен клуб, в който през 1995-1996 г. е зам.-генерален директор и член на управителния съвет.

В данъчната служба на Русия попада на 33 г., когато е назначен за зам.-директор. Следващите 5 г. е зам.-министър по данъците и събиранията, а след това за 2 г. ръководи Федералната агенция за имотен кадастър.

Още две години (2007-2008) е начело на Федералната агенция за управление на специалните икономически зони.

През 2008 г. преминава към инвестиционно банкиране, но 2 г. по-късно се връща на държавна служба, като оглавява Данъчната служба на Русия на 6 април 2010 г.

 

Играе хокей с Путин

Михаил Мишустин е запален почитател на хокея, като самият той играе и то в компанията на президента Владимир Путин. Новият руски премиер е член на Нощната хокейна лига - руска любителска спортна организация, създадена през 2011 г. по инициатива на Путин.

Мишустин е женен и има трима сина. Когато през 2010 г. подава данъчна декларация, след като заема поста начело на Федералната данъчна служба, се оказва, че е един от най-богатите руски чиновници със състояние от над 1 милион евро.

 

За него

Верен и правилен избор на президента

Мишустин е силен и решителен, екипен човек. Факт е, че в момента е нужна твърда ръка, която да управлява правителството - националните проекти буксуват, а трябва да се работи по тях, защото в тях е заложен голям смисъл, много неща, насочени към повишаването на качеството на живот на хората. Мишустин е избор на президента и аз смятам, че това е верен и правилен избор.

Александър Точенов, директор на Центъра за приложни изследвания и програми

 

Силен управленец с твърд характер

Мишустин е грамотен специалист в своята сфера и силен управленец, с твърд характер в отстояването на своите решения. Под негово ръководство Федералната данъчна служба стана по-технологичен и ефективен институт.

Илшат Нигматулин, президент на една от най-големите строителни компании в Русия “Гранел груп”

 

Поканен е за технически премиер

Мишустин е поканен на поста начело на правителството като „технически” премиер - за разработване на конституционните промени и за реализация на националните проекти, а не за да проявява политически амбиции. Това е категория, позната от първите два мандата на президента Владимир Путин - такива бяха премиерите Михаил Фрадков и Виктор Зубков, с поставена ясна и конкретна задача, която да изпълняват.

Александър Конков, политолог

 

Има опит в бизнеса, това е голям плюс

Работил е на държавна служба, но има и опит в бизнеса и доста добре го разбира. Това е голям плюс за един премиер.

Михаил Задорнов, изпълнителен директор на Банката “Финансова корпорация откритие”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети