Михай Тудосе прогнозира: Румъния и България догодина влизат в Шенген

ВАРНА. ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА "ТРУД"

„България и Румъния са „осъдени” да бъдат заедно и за Шенген”. Това заяви на в „Евксиноград” на общата пресконференция с Бойко Борисов румънският премиер Михай Тудосе. Той бе категоричен, че двете държави имат сигурни граници с добра охрана и няма причина до година да не бъдат приети в Шенген.

Борисов подчерта, че България е на трудно място по отношение на границите заради дългата сухопътна граница с Турция. "Направихме ограда, вече имаме нулева миграция и с волята на Турция, разбира се. Сега в ЕС отчитат, че се справяме с миграцията и нямаме пропуски. Нашата политика е да подпомагаме максимално и Гърция по този въпрос. България пази и Румъния и достатъчно надеждно се справяме. Влезли сме заедно в ЕС, имаме пълно разбирателство по нашата обща европейска политика", каза българският премиер.

„Шенген е политически въпрос, тъй като в ЕС има партии, които са поели това като ангажимент към избирателите си. Става въпрос по-скоро за една партия. Надявам се с повече дипломация да приключим преговорите”, подчерта Бойко Борисов. Той припомни, че страната и се справя много по-добре от други шенгенски държави с външни граници. „Всички са признали, че се справяме най-добре и с това, което днес подписахме и за бедстващите кораби и сътрудничество в Черно море, само допълваме тази картина", обяви Борисов и не пропусна да благодари за 160-те млн. евро, отпуснати от ЕС за границите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика