Мишел Барние: ЕС остава непоколебим по споразумението за Брекзит

Ръководната група на Европейския парламент по въпросите на Брекзит се събра на извънредно заседание в Страсбург, след като британските депутати  сделката на Тереза Мей за излизането от ЕС.

Европейският съюз остава единен и непоколебим по споразумението, обяви главният преговарящ на Евросъюза с Лондон Мишел Барние, предаде БНР. "Великобритания не е в позицията да казва на Европейския съюз кои да бъдат следващите стъпки, каза той.

Координаторът на парламента по Брекзит Ги Верхофстат, председател на групата на Алианса на либералите и демократите, обясни резултата от гласуването в Лондон със спецификата на британската политическа система и борбата между лейбъристи и консерватори:

"Това, което не искаме да допуснем, е този политически хаос да бъде прехвърлен в европейската политика. Трябва да намерим решение преди европейските избори. Ако е необходимо, Европейският парламент ще влезе в контакт с Камарата на общините, за да защити правата на гражданите, които не трябва да бъдат жертва на тази политическа игра."

Европейският съюз продължава да се придържа към споразумението за Брекзит, коментира в кулоарите на Европарламента Елмар Брок, евродепутат от ЕНП и член на ръководната група за Брекзит:

"Предстои да видим дали Тереза Мей ще оцелее във вота на недоверие. Очакваме да разберем какво ще се случи. Придържаме се към споразумението ни, имаме краен срок 31 март. Ако не направят предложение и не се стигне до сделка, ще се доближим до варианта за твърд Брекзит".

Споразумението по Брекзит след решението на британския парламент ще бъде тема днес на дебат в пленараната зала на Европейския парламент в Страсбург.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа