Мишел Барние: Предпазният механизъм за ирландската граница ще е временна мярка

ЕС е готов да даде още гаранции на Великобритания, че предпазният механизъм за ирландската граница ще бъде само временна мярка. Това заяви главният преговарящ за Брекзит Мишел Барние пред Die Welt.

По думите му, в Брюксел са наясно с британските опасения, че чрез механизма Лондон ще остане вечно свързан с общността, но уверява, че случаят не е такъв. Целта е механизмът да служи като застраховка при най-лошия сценарий, пояснява Барние.

Междувременно Испания обяви, че ще разреши на своите британски жители да останат при Брекзит без сделка, като им отпусне време до края на 2020 година да подадат молба за постоянно пребиваване. Много от тях ще получат разрешение автоматично, предаде Ройтерс. Мерките важат при условие, че същите ще се прилагат спрямо испанците, живеещи и работещи във Великобритания.

Великобритания едностранно ще се съгласи да спазва най-малко девет месеца всички регулации на общата селскостопанска политика на Европейския съюз относно безопасността на храните и здравето на животните в случай на Брекзит „без сделка“, въпреки призивите на САЩ, доипълва по темата The Telegraph.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа