Мишел Платини - Призракът

Славният Мишел Платини е роден през 1955-а и като футболист през 80-те години на миналия век е световна мегазвезда. Триумфира като лидер на Франция с титла от европейското първенство през 1984-а. Има три поредни отличия на най-престижната индивидуална награда във футбола - „Златна топка“. Смятан е за един от най-елегантните полузащитници на своето време. През 2007-а се изкачи на нов връх - избраха го за президент на УЕФА, а мандатът му продължи почти 9 години. Платини промени формата на европейското първенство по футбол, като го увеличи от 16 на 24 отбора. Напусна поста с оставка след обвинения в корупция през 2015-а. И точно когато се смяташе, че бурята около него е утихнала във вторник той сензационно бе задържан заради избора на Катар за домакин на Мондиал 2022.

Преди три години Платини реално се принуди да подаде оставка, след като бе наказан с изключване от футбола за 6 години заради това, че бившият президент на ФИФА Сеп Блатер му е превел 2 милиона швейцарски франка. Парите били за работата на французина в периода 1998-2002 г. Тогава той е технически съветник на Блатер. И двамата твърдяха, че не са престъпили законите, защото изплащането на сумата било на базата на устна договорка. Но Етичната комисия на ФИФА съзря конфликт на интереси в тази ситуация и наложи суровите наказания. Французинът обжалва пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, но без успех. Наказанието само бе намалено на 4 години. На Евро 2016 един от най-известните французи дори не бе допуснат до официалната ложа. И едва ли не само като жест му се разреши да посещава стадионите в секторите с „обикновени зрители“.

В последните 4 години за Платини почти не се чуваше. И така до вторник, когато бе привикан от властите във Франция за разпит по разследване за предполагаема корупция при избора на Катар за домакин на Световното първенство през 2022 г. По-рано медиите съобщиха, че той е бил задържан. От прокуратурата обаче уточниха, че не става дума за арест.

През декември 2010-а Катар получи правото да организира Мондиал 2022. По-късно се появиха информации за близки връзки между Платини и тогавашния президент на Азиатската футболна конфедерация Мохамед бин Хамам, който е катарец. Двамата са били забелязани да разговарят дни преди окончателния избор за домакинството. Срещу този вот имаше куп протести.

Неслучайно 16 от 24-те членове на комисията бяха разследвани за корупция. На по-късен етап Бин Хамам дори беше изключен доживотно от футболното движение заради конфликт на интереси. През 2014 г. пък бяха публикувани електронни писма, които съдържат информация, че катарският функционер е подкупвал членове на други футболни асоциации. Целта била да подкрепят кандидатурата му за президент на ФИФА, както и вероятно да гласуват за Катар при определянето на домакините на световните финали през 2018 и 2022-а.

Преди година платформата за разкрития "Футбол Лийкс" публикува материал, в който твърди - Никола Саркози, бившият президент на Франция, стои зад избора на Катар за домакин, а Платини бил само инструмент за осъществяването на плановете. Малко преди официалното избирането на Катар, в Елисейския дворец се състояла среща, от която властите сега се интересуват и разпитват всички заподозрени. На нея именно Саркози поискал от емирът на Катар - Тамим бин Хамид ал Тани да закупи ПСЖ. Желаното стана реалност през 2011-а плюс „малката“ подробност – катарски холдинг създаде и спортен канал. Всичко това в замяна на конкретно обещание: Платини да помогне с организирането на подкрепа за спечелването на домакинството на мондиала. И в крайна сметка това се случи. Катар не само, че спечели в конкуренцията на САЩ, Австралия, Япония и Южна Корея, но и ще проведе първото зимно първенство на Планетата – през ноември/декември, вместо през юни/юли както повелява традицията. След като бе отстранен от футбола, Платини призна, че обвиненията променили начина му на живот.

„Аз съм човек, който познават по цял свят“, каза французинът в една от последните си публични изяви.

Именно заради това, че е лесно разпознаваем, Платини започнал да се крие от обществените погледи като се дегизирал с шапка и очила, за да не бъде сочен с пръст.

Близо 4 години, в които е далеч от прожекторите, ежедневието на Платини е свързано с три неща - срещи с адвокатите, голф и гледане на футбол по телевизията. До последно той твърди, че зад рухването на неговия имидж стоят Блатер, Джани Инфантино - бивши секретар на УЕФА и настоящ президент на ФИФА, както и властите в САЩ, които разкриха случая за корупция. Твърди се, че скандала със свалянето от власт на Платини е катализиран именно от янките, които твърдят че той не е играл феърплей при избора на домакина на Мондиал 2022.

"Това беше заговор!", изригва често по темата французинът, който отказва да признае, че е действал извън закона.

Най-болезнена за бившият футболист е 2016-а, когато родината му е домакин на европейските финали. Именно тогава Платини не бе допуснат до ложите за един от мачовете.

"Беше трудно, много трудно - призна той. - В крайна сметка трябваше да го приема, защото нямах друг избор. Минаха години от тогава и вече не ми прави впечатление. Приех го като нещо нормално".

Но хората продължават да спират Платини на улицата за кратък диалог или снимка за спомен. Те не могат да приемат за нормално това, че един от най-славните и обичани френски футболисти се е превърнал в призрак, каквато всъщност е неговата втора природа сега. И както се очертава почти сигурно така ще е докато е жив.

 

Добър приятел е с Борислав Михайлов

Мишел Платини е близък приятел с Борислав Михайлов, президентът на БФС. Именно при управлението на французина бившият вратар влезе в Изпълкома на УЕФА.

"Борислав наистина ми е много добър приятел - каза Платини в интервю през 2013-а. - Допадаме си взаимно, гледаме в една посока. Всичко започна отдавна - още по времето, когато бяхме футболисти. Винаги съм се възхищавал от него като вратар въпреки решителната му роля за отпадането на Франция от световните финали през 1994 г. По принцип имам голям респект към футболисти, които след края на кариерата си успяват да минат от другата страна и да започнат в административните структури на футбола. Повярвайте ми, това не е по силите на всеки. Развитието на Борислав заслужава уважение".

През февруари обаче Михайлов, при отсъствието на Платини, не успя да запази мястото си в Изпълкома на УЕФА и го напусна след два мандата.

 

За него

Платини е невинен, като мен

Мишел Платини е невинен, точно като мен. Имахме споразумение, което трябваше да се изпълни. Това е моята философия. Договор може да се сключи и устно. Не знам дали е имал влияние за избора на Катар. Те просто не трябваше да получат домакинството, но явно докладите от инспекциите в държавите-кандидатки не бяха проучени добре. САЩ заслужаваше да спечели световното през 2022. Американците обаче поискаха като отговор да унищожат ФИФА. За тях централата е мафия и скалъпиха историята и с мен, и с Платини.

Сеп Блатер, бивш президент на ФИФА

 

Приковаха го към позорен стълб

Не знам как и дали Платини има сили да продължи тази борба. Беше прикован към позорен стълб и всички се изреждаха да го омaскаряват. Разговарях с него и бях убеден, че той винаги е бил на страната на футбола. Жалко е, че това се случва, защото той вероятно е най-добрият президент на ФИФА.

Юри Джоркаеф, световен шампион с Франция

 

Депресиращо е

От новините за неговото задържане, обвиненията и изобщо цялата ситуация с Мишел Платини е една от най-тъжните и депресиращите, на които съм ставал свидетел. Той беше футболист, един от нас...

Гари Линекер, бивш национал на Англия

 

Понесе тежък удар

Домакинството на Евро 2016 във Франция бе постоянно в неговото въображение. Той обедини всички като позволи на Франция да приеме такъв турнир. Има много постижения, за които може да бъде оценен. Дано има търпението да възстанови своята репутация.

Марсел Десаи, световен и европейски шампион с Франция

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят