Мишел Темер заяви, че свалянето на Дилма Русев е било преврат

Бившият президент Мишел Темер изненада бразилците, като посочи импийчмънта на предшественика си Дилма Русеф като “преврат” за първи път.

Темер каза по телевизия „Култура“, че „никога не е подкрепял или не е поемал ангажимент за преврата“ и дори се е опитал да го спре.

Поддръжниците на Русеф отдавна наричат свалянето ѝ чрез гласуване в Сената на 31 август 2016 г. „преврат“, докато враговете й настояваха, че е оправдан вот на импийчмънт за нейното отстраняване.

Русеф е казвала, че импийчмънтът е маневра на политическите ѝ съперници да влязат във властта след повече от десетилетие на ляво управление на Работническата партия (РП), информира БГНЕС.

Тя беше обвинена в неправилно манипулиране на бюджета и беше заменена от тогавашния вицепрезидент Темер, чиято партия Бразилското демократично движение (БДД) изигра ключова роля в отстраняването на Русеф. След това Темер управлява страната в продължение на 28 месеца, преди да предаде поста на крайнодесния Жаир Болсонаро.

Русеф реагира веднага на казаното от Темер и неговия опит да замаже ролята си в свалянето ѝ от власт. След като информира последователите си в туитър за признанието на преврата от бившия държавен глава, Русеф заяви: “Темер обаче не каза, че превратът през 2016 г. трябваше да постави Бразилия в неолиберализъм. И разбира се, Темер отрече да е участвал пряко в преврата.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка