Мишустин обеща кардинални промени в Русия

Михаил Мишустин има изключителен принос за подобряването на събирателността на данъците в Русия последните десет години

Има седмица да представи новите си идеи пред Путин

Премиерът иска руснаците да усетят разликата

Новият министър-председател на Русия Михаил Мишустин обеща кардинални промени в управлението на страната и правителството, които да се усетят по най-добрия възможен начин от страна на руснаците.

Тези ангажименти той пое преди Държавната Дума на Русия да одобри в четвъртък кандидатурата му за премиер на страната с 383 депутати „за”, нито един „против” и 41 „въздържал се”, предадоха световните агенции. Президентът Владимир Путин подписа указа за назначаване на Михаил Мишустин за премиер веднага след формалното обявяване на резултата.

Новият руски премиер разполага с едноседмичен срок да представи на държавния глава предложенията си за новата структура на правителството и конкретни кандидатури за министри. Бившият ръководител на Федералната данъчна служба на Русия Михаил Мишустин беше предложен за поста премиер от президента Владимир Путин в сряда, след като кабинетът на премиера Дмитрий Медведев подаде оставка. Тя бе предшествана от редовното послание на Владимир Путин към Федералното събрание на Русия, в което предложи съществени промени в конституцията на страната. Сред тях са разширяване на правомощията на парламента за сметка на президентските, превръщането на Държавния съвет в конституционен орган и отдаване на приоритет на руската конституция над международното право.

Мнозинството от международните наблюдатели и правни експерти посочват, че идеите за конституционни реформи, които Владимир Путин предлага да бъдат подложени на референдум практически ще му позволят да поеме много по-отговорна роля в ръководството на страната след изтичането на сегашния му мандат като президент през 2014 г. Или в качеството му на министър-председател, или като ръководител на Държавния съвет на Русия, чиято тежест и правомощия той обяви че възнамерява да засили, или като председател на парламент с нови - засилени правомощия.

 

В следващата седмица

Неясно бъдеще за стария кабинет

С обещаните реформи в правителството на Русия от страна на новия министър-председател на страната Михаил Мишустин големите въпроси са около рокадите и смените в следващия кабинет на страната. Руският вестник „Комерсант” цитира собствени източници, според които заради изложените от Владимир Путин нови приоритети за страната, министрите начело на ключови отрасли като руския министър на финансите и първи вицепремиер Антон Силуанов, и неговият колега в кабинета Дмитрий Козак е много вероятно да запазят постовете си. Новият състав на правителството обаче ще бъде съобразен с приоритетите, заложени от речта на Владимир Путин пред Федералното събрание на Русия в сряда за политическа и икономическа реформа в страната. Михаил Мишустин има седмица да представи правителството и приоритетите си пред Кремъл, но вече е ясно, че ветеранът първи дипломат на Русия, Сергей Лавров, е много вероятно да се оттегли от поста си заради напреднала възраст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия