Младежите на ВМРО към Синода: Не рушете духовното единство на народа ни!

Като български патриоти, които от 125 години отстояват националните интереси на Родината си, не можем да подминем с лека ръка решението на Светия Синод на Българската православна църква да не участва в честванията по случай 1000 години Охридска архиепископия. В подкрепа на решението да не бъдат изпращани български монаси са гласували митрополитите: Ловчанский Гавриил, Доростолский Амвросий, Западно и Средноевропейский Антоний, Варненский и Великопреславский Йоан, Неврокопский Серафим, Русенский Наум, Врачанский Григорий, Видинский Даниил. Смятаме, че тези хора не осъзнават историческия шанс Българската православна църква да бъде обединител на българския народ, както беше преди 1944 година. Това обявиха в своя позиция по казуса от Централното ръководство на Националния младежки комитет на ВМРО.

На 27-28 май 2018 г. ще бъдат отбелязани 1000 години от създаването на Охридската архиепископия. Нейната история започва след падането на България под византийска власт, когато Българската патриаршия е понижена и се създава Охридската архиепископия. Неин пръв архиепископ е монахът Йоан, българин по произход.

След подписването на Договора за добросъседство с Македония, започнаха процеси на дългоочаквано възстановяване на историческата справедливост, а именно сближаването ни с нашите братя от другата страна на границата. За първи път от дълги години се почувства дух на добросъседство и братска подкрепа, посочват от ВМРО.

Нека не забравяме прекрасните думи на патриарх Кирил, изречени през 70-те години на миналия век, когато при отделянето на Македонската от Сръбската църква (напълно изкуствено поставена там след коминтерновското предателство), дава миро за нашите събратя: „Ако щете ние ще се наречем македонци, но от вас няма да се отречем. Ние и вие – един народ сме“. И за момент с малките жестове на Българската православна църква към македонската, повярвахме, че това може да се случи – с поетата ръка, с даденото отново миро и с Благодатния огън, който получиха от нас.

Ваши Високипреосвещенства, днес повече от всякога българският народ се нуждае от обединение. Днес сме много по-близо до духовната цялост на Родината ни. По тази причина, ние настояваме да бъде приета ръката, подадена от Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА), и БПЦ да стане нейна църква майка. А като такава е длъжна да изпрати духовници на честванията и да покаже, че ние сме едно. Един народ, разделен в две държави, с една история и един дух.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България