Младежка открита сцена за спектакли и концерти

Младежкото ток шоу „НИЕ“ на Национална университетска телевизия „Алма матер“, със съдействието на Българската национална телевизия, младежки неправителствени организации, Столична община и Асоциация за развитие на София ще търси ресурси за изграждане на Културен център, Младежка открита сцена за спектакли и концерти в Студентски град. Темата ще бъде дискутирана на 5 юни от 21,45 по БНТ2. Предаването е събрало в студиото ентусиасти с гражданска кауза да превърнат Студентски град в град на студентите.

На територията на Студентски град има пет университета и колежа, общежития за студенти и преподаватели почти на всички висши училища в София. Но едва ли се замисляме, че Студентски град е сред първите общини по брой увеселителни заведения, казина и дискотеки, но няма Студентски културен център, оформени кампусни зони и открити сцени за младежко творчество. Причината е свързана с реституирането на имотите и желанието на собствениците за лесна печалба.

Гости на предаването са: Васил Силяновски от Националното представителство на студентските съвети и председател на Студентски съвет към Софийски университет; Димитър Дилчев, кмет на община Студентска; Калина Христова, студент по право, живее в Студентски град; Марта Райхел, студент по изобразително изкуство в Националната художествена академия, живее също в Студентски град.

Разговорът за бъдещето на Студентски град е свързан с тъжната история на дискотека „Амнезия“. На мястото на съборената, незаконно построена дискотека, днес има Параклис, който ни напомня за студента по медицина Стоян Балтов, зверски пребит през далечната 2009 година. Затова и студентите-журналисти застават зад каузата Студентски град на студентите. Често пътят от амнезията до действието е труден и дълъг, но действието или дори въздействието, идва само тогава, когато знаем какво искаме и с кого можем да го направим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура