Младен Маринов: Антитерористични центрове са необходими заради промяната в оперативната обстановка

Снимка: МВР

Промяната в оперативната обстановка и в процесите налага създаването на антитерористични центрове. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка със задържаното за тероризъм и радикализация 16-годишно момче в Пловдив.

„Идеята за тези центрове, е обсъждана с г-н Гешев и с главния прокурор и на ниво Министерски съвет. Това се прави с цел да се концентрира и обработва информацията, така че най-бързо да се стига до тази информация и действията, които се предприемат, да са координирани между всички институции“, каза той пред журналисти.

"Аз не бих искал това дете да влиза в обществения фокус. По този начин ние го лишаваме от възможността то да се адаптира, в която и да е друга среда. С това дете трябва да се работи в посока то да се изведе от тази среда, в която е влязло“, обясни министърът. По думите му, информационна кампания сред учениците трябва да се прави постоянно. „Тя се и прави, но това не е работа само на МВР. Трябва да залегне в Закона за тероризма. Там има изписани мерки, които всяка една институция трябва да изпълнява“, допълни Маринов.

На въпрос защо точно този случай беше оповестен, министърът обясни, че е станало, защото е имало подготовка и набавяне на вещества, които в определена компилация могат да създадат взрив.

Попитан дали е имало други такива случаи, Маринов заяви, че в интерес на работата е добре те да не стават обществено достояние. „Промяната не винаги означава, че има някакъв проблем. Напротив. Ние трябва да правим промяната преди да е дошъл проблемът и тогава, когато е необходима", обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България