Младен Маринов в Истанбул: Необходими са решителни мерки за справяне с първопричините на миграцията

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов участва в Шестата министерска конференция на Будапещенския процес, която се провежда днес в Истанбул, под патронажа на турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Специален гост на събитието е европейският комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос. Участват ресорните министри и заместник-министри на страните от процеса, както и високопоставени представители на международни и регионални организации. Това съобщиха от пресслужбата на МВР.

Конференцията си поставя за цел да отчете последните развития в областта на миграцията и сътрудничеството между страните членки на Будапещенския процес и на тази база да се подновят ангажиментите за засилване на сътрудничеството и диалога по въпросите на миграцията между държавите на произход, транзит и дестинация.

В изказването си на форума министър Маринов подчерта значението на Будапещенския процес като уникална платформа за изграждане на партньорства между различни култури и общества по актуални въпроси от миграционния дневен ред. Отбеляза необходимостта от решителни мерки за пресичане на бизнес модела на трафикантите на мигранти и справянето с първопричините на миграцията. Вътрешният министър подкрепи предложените мерки за укрепване на капацитета в страните на произход и транзит и акцентира върху диалога и споделеното разбиране за необходимостта от всеобхватен и балансиран подход за по-добро управление на миграцията.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България