Младен Маринов: На национално ниво за България граничната сигурност е постоянен приоритет

На национално ниво за България граничната сигурност е постоянен приоритет. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на кръгла маса на тема "Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България".

„През последните години продължаваме да бъдем изправени пред множество предизвикателства, свързани със сигурността и миграцията. Затова въпросът за укрепването на граничната сигурност е водещ приоритет в европейския дневен ред в областта на вътрешните работи. Поредица ротационни председателства, в това число и българското, работиха активно и с високо ниво на амбиция за усъвършенстване на законодателството и инструментариума за защита на външните граници. Подкрепен бе мандатът на европейската гранична и брегова охрана, създадени бяха нови системи за гранична сигурност, вход, изход, с които се улеснява граничният контрол“, допълни министърът.

По думите му са разширени функционалностите на Шенгенската информационна система и са се създали основи за постигане на оперативна съвместимост като инструмент, който да улесни информационния обмен между правоохранителните органи. Той уточни, че сега предстои приетото законодателство да бъде приложено на практика. „На национално ниво за България граничната сигурност е постоянен приоритет. България охранява една от най-чувствителните сухопътни граници на ЕС – тази с Турция. Първата миграционна вълна по източносредиземноморския маршрут достигна страната ни през август 2013 г., когато за няколко дни опитите за незаконно преминаване на българската граница се увеличиха седем пъти. През 2015 г., когато беше пикът за България, на българо-турската граница са задържани над 10 хил. граждани на трети страни, а над 74 хил. самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция след като са установили присъствието на български патрули по границата. България бързо предприе мерки за укрепване на граничната сигурност“, отчете министърът на вътрешните работи.

Той допълни, че най-критичните 30 км от границата с Турция са охранявани от над 1500 полицаи. „Пренасочването на такъв полицейски ресурс от вътрешността естествено доведе до затруднения в обществения ред във вътрешността на страната. Затова беше взето решение за изграждане на преградно съоръжение“, допълни Маринов.

Той отчете, че за няколко години съоръжението е изградено и в края на 2017 г. е завършен последният участък. Министърът обясни, че страната ни използва в пълна степен възможностите на „Европол“ и обмена на информацията на двустранно ниво с отделни държави за незаконно привеждане на хора през границите. „През 2018 г. са осъдени, както казахте г-н премиер, 133 лица, а през първите три месеца на тази година – 30 лица. Високо ценим значителната техническа оперативна подкрепа, която получаваме от „Фронтекс“ в съвместните операции“, каза още Маринов.

Той допълни, че 80% от отпуснатите от ЕК средства от 160 млн. евро са усвоени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България