Младен Маринов: На протеста във Варна вчера е задържан криминално проявен, който е хвърлил пиратка и е напръскал със сълзотворен спрей полицаи

Има лица, които открито търсят конфронтация с униформените, каза министърът на МВР

Вчера за поредна вечер бяха проведени в няколко областни града протести. Някои от тях бяха предварително заявени и регламентирани в общината и областните дирекции на МВР, други бяха нерегламентирани и проведени без организатор. Навсякъде преминаха при добър обществен ред с малки изключения. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в пред БТВ.

„В Перник предприеха блокиране на пътна инфраструктура на АМ „Люлин“ и пътния възел към Драгичево. Във Варна имаше лек инцидент от участник в протеста - 19-годишен с криминална проява за телесна повреда хвърли пиратка, а при опит да бъде установен от полицейски служители, ги напръска със сълзотворен спрей. Установен е и ще се приложи законът спрямо него“, обясни министърът.

„Нашата задача е в тези случаи наистина да гарантираме един добър обществен ред, да гарантираме гражданския мир, защото имаме случаи на конфликти между протестиращи“, заяви Младенов и добави, че там, където няма организатори, органите на реда няма с кого да разговарят и винаги се намират и провокатори.

„Призоваваме да се спазват правата на всички граждани“, каза още министърът. Той обясни, че преди разпръскването и задържането на протестиращи има няколко стъпки, които органите на реда са длъжни да приложат. „Първата е призивът. Естествено там, където има явни и груби нарушения на обществения ред, колегите взимат отношение и по административен и по наказателен ред“, добави той.

Министърът заяви, че няма да взима отношение по въпроса дали зад протестите стоят политически сили. „Това, което наблюдавам е, че има граждани, които ясно изразяват това, което искат, но има и лица, които открито търсят конфронтация с полицейски служители и аз не мога да си обясня какво провокира това поведение, при положение, че на въпросите от останалите граждани какво прави полицията, за да освободи магистралата, ние все още сме на етап призив за спазване на закона“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България