Младен Маринов: Няма как да има полицаи на всяка критична точка

Никъде по света не се прави така, обясни главният секретар на МВР

„Полицията прави всичко, което е по възможностите ѝ. Няма как да присъстват полицаи на всяка критична точка и никъде по света не се прави така. Такава точка е всяка пешеходна пътека или всяка дълга права, подходяща за изпреварване”, заяви главния секретар на МВР Младен Маринов пред БТВ.

По повод пътните инциденти с много жертви през последните дни, премиерът Бойко Борисов свика спешна среща , на която да му докладват мерки и предложения за намаляването на инцидентите.

Едно от предложенията е всеки заловен на пътя нарушител, да се кара в местното районно управление , където да му бъде правена пълна справка на нарушенията. „Тези рестрикции ще бъдат само към нарушителите на закона. Всеки един, който спазва закона, ще си пътува нормално”, категоричен е Маринов.

По думите му във вчерашния ден, който беше световен ден за почит на загиналите на пътя, отново сме завършили денонощието с общо три нови жертви .

Една от тях е 51-годишен мъж, който е бил ударен от тир малко след ГКПП „Лесово”. „Нарушителят беше избягал, но след бързо издирване го задържахме в Шумен. Украински гражданин, който се е опитал да прикрие следите от произшествието”, поясни Маринов.

Другите две жертви са блъснати пешеходци – един в района на Перник и друг, близо до Бургас от тази сутрин.

По повод шофирането с превишена скорост, Маринов поясни, че се прави всичко възможно да бъде изключен човешкият фактор от глобяването, за да няма случаи, в които „полицаят да определя глобата”.

Според последните статистики броят на жертвите по пътя у нас е намалял за последната година. От МВР правят всичко възможно всеки нарушител да си плаща глобите, като в противен случай се свалят регистрационните табели от автомобила.

Също така предстои системите на НАП и КАТ да бъдат свързани, за да става бързо ясно кой шофьор какви нарушения има и какво не е заплатил от глобите.

„Не мога да кажа, че тези мерки не действат възпитателно. Въпреки концентрацията на произшествия в последните дни, имаме 51 жертви в сравнение с миналата година”, поясни Маринов.

„На нас ни се иска да имаме нула жертви, но ако спрем наказателната дейност, не знам какво ще се случи”, поясни още Маринов по повод коментарите в обществото, че действията на МВР реално не превъзпитават шофьорите.

По повод дръзкото убийство в Перник , главният секретар на МВР обяви, че извършителят е обявен за издирване с червена бюлетина в зоната на Европейския съюз.

По думите му след като е извършил престъплението, мъжът бързо е напуснал страната по посока Сърбия.

„Бил е известен на полицията като потърпевш от кражби и склоняване към самоубийство. Нямаме данни с жертвата да се познавали. Разменили са си някакви реплики, което е мотивирало неговите дейстивя. Дори не е било сериозен спор”, поясни още Маринов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България