Младен Маринов: Пробата за алкохол на шофьора, блъснал двете момичета на столичен булевард, е отрицателна

Младен Маринов заяви, че по случая със загиналото момиче, което бе блъснато от джип на булевард в София, е образувано досъдебно производство. "Водачът е спрял, оказал е помощ, пробата му за алкохол е отрицателна", каза министърът.

"Не става само с глоби и репресивни мерки, призовавам на всички самосъзнанието да е по-високо. Опасността не е само на пешеходната пътека – тя е преди пешеходната пътека и след нея", каза Маринов.

Вътрешният министър съобщи, че освен тежкият инцидент от булевард „Никола Вапцаров”, снощи е пострадало още едно дете – на 8 години на жп прелез в Нови Искър.

В последните дни станахме свидетели на няколко катастрофи, при които пострадаха деца. Малолетно момиче загина, блъснато от джип на столичен булевард в петък. Ден по-рано автомобил на НСО удари друго дете в София.

Един миг невнимание преобръща живота, заяви вътрешният министър Младен Маринов. Той призова родителите през есенно-зимния сезон да обличат децата си с по-светли дрехи, а колоездачите задължително да носят светлоотразителни дрехи или елементи по себе си.

"Всички трябва да се замислим за нашето поведение на пътя", добави министърът.

Борбата за живот на пътя е ежедневна. Пътувал съм много в Европа, като че ли ние нямаме толерантност по между си. Тук няма никаква толерантност на пътя. Демокрацията предполага култура. В Европа никой не влиза в забранената лента, за да изпревари другия, коментира Младен Маринов и продължи: Много често си проправяме път, за да ни е по-пряко, отколкото да ни е по-сигурно. Но това са деца, ние не може да ги съдим, може да сме по-предпазливи.

Вътрешният министър съобщи, че в понеделник ще има дебат по линия на пътната безопасност. Много идеи има, голяма част от тях са приведени в действие, но в крайна сметка всичко опира до поведението на всеки един участник в движението, повтори пак министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България