Млади виртуози от 35 страни мерят таланта си в София

От 30 март до 8 април 2017 г. ще се състои тринадесетото издание на международния конкурс „Млади виртуози“. Събитието ще се проведе в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Камерна зала „България”, то е част от календара на културните събития на Столичната община и е под патронажа на столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова.

Тази година престижното музикално състезание обхваща категориите цигулка, виолончело, флейта и кларинет, в които 153-ма млади таланти ще представят уменията си пред авторитетно международно жури и публика. Броят на участниците е рекорд - те идват от 35 страни, сред които Великобритания, Австрия, Германия, Норвегия, Русия, Азербайджан, Полша, Грузия, Словения, Гърция, Румъния, Сърбия, Р. Македония, Мексико, САЩ, Южна Корея, Япония, България и др.

Възрастовите категории на кандидатите за международно признание и професионално развитие са разпределени в 4 групи - съответно до 11 г., 15 г., 19 г. и 26 г., а според организаторите от фондация „Млади виртуози“ конкуренцията ще бъде повече от впечатляваща. Наградният фонд от 84 600 лв. е съпътстван и от редица специални отличия, сред които са и Специалната награда на Европейския съюз на младежките музикални конкурси (EMCY), чийто член е международният конкурс „Млади виртуози“. Тържественото откриване на конкурса е на 30 март в зала „България” с концерт на Софийска филхармония със солисти: цигуларката Ели Чой, носител и на голямата награда „Откритие на конкурса” от международния конкурс „Млади виртуози“ и специалната наградата на Софийска филхармония, и пианиста Асен Танчев - носител на 1 награда и наградата на Софийската филхармония.

Церемонията по награждаването и галаконцертът на лауреатите ще се състои на 8 април, събота, от 11 ч, отново в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура