Млади затворници издават вестник зад решетките

Момчета от Поправителния дом за непълнолетни към Затвора във Враца започнаха издаването на вестник. Изданието се казва „Младежки свят” и ще отразява живота на тийнейджърите зад решетките, както и събития и новини от света, които интересуват всички млади хора. Първият брой на затворническия вестник се появи ден преди 24 май.

„Вестникът е излизал преди години, но след това е спрял. Възобновихме го и организирахме и тържество послучай 24 май, защото училището в затвора носи името на светите братя Кирил и Методий. А науката е пътят, по който тези момчета могат да излязат от тежкото си положение и да намерят място в живота”, заяви шефът на Поправителния дом Светослав Пенов. В школото зад решетките се обучават 30 от всичките 34 момчета в Поправдома. Първолаци сред тях няма, но тази година един от учениците завършва 12 клас и ще бъде абитуриент. 19 годишният младеж се справя добре с науките и вероятно след три години, когато ще изтече наказанието му, ще кандидатства и във ВУЗ, споделиха преподаватели.

В киносалона на Поправителния дом младите затворници рецитираха стихове от възрожденски поети, разиграха хумористична сценка, а най-добрите в учението получиха награди. Гости на тържеството в затвора бяха зам. областните управители на Монтана Нина Петкова и Цветко Цветков, кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев, шефът на затвора във Враца комисар Ангел Кабатлийски, учители и общественици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България