Млади изследователи се събраха в МУ-Варна по време на Европейска нощ на учените

На 27 септември за шеста година Медицински университет – Варна посрещна любопитни млади изследователи, гости и приятели на „Европейска нощ на учените". Темата на тазгодишното издание беше „Наука в мрежовото общество". Организатор на събитието бе МУ-Варна, съвместно с „Образователен център – Варна" и „Агрополихим".

Събитието откри зам.-ректорът по „Международно сътрудничество“ проф. Тодорка Костадинова, която сподели, че е щастлива от факта, че за поредна година МУ-Варна има възможността да е домакин на Нощта на учените.

Специални гости бяха ректорът и зам.-ректорите на Тверския университет в Русия. Ректорът Леся Чичановская изрази положителните си впечатления от проведените инициативи по повод на европейското събитие.

Партньорите на МУ-Варна бяха подготвили специален видео поздрав за всички присъстващи. Служителите на първата университетска аптека у нас „Мед уни фарм“ направиха демонстрации на тема „Запознаване с лекарствените форми, изготвени в аптеката". Интересните химични опити продължиха след като студенти от университета, заедно с доц. Диана Добрева, показаха смайващи химични реакции. Доц. Величка Андонова проведе дискусия на интересната тема „Когато науката и индустрията се срещнат", в която се включи голяма част от аудиторията с интересни въпроси.

През цялото време гостите на Нощта на учените можеха да разгледат фотоизложбата на Петко Момчилов и Петър Петров на тема „Варна: университети – наука – индустрия", както и изложбата на картини на участниците в конкурса за рисунка „Зелено бъдеще". Най-добрите творби в изложбата бяха отличени, а всички участници получиха комплекти за рисуване.

Научна викторина донесе награди на най-любознателните, а за най-малките посетители бе организирана Детска научна лаборатория, в която децата направиха първите си опити.

В Юнашкия салон във Варна също бе изложена експозицията „Варна – университети, наука, общество“, както и картини на участниците в конкурса за рисунка на тема: „Варна в моите мечти". Проведени бяха още научно кино и научно кафе. В „Агрополихим“ посетителите можеха да видят презентацията на тема “Растеж на знанието в Агрополихим” (научни интереси - кръгова икономика, грижа за глобалното хранене – използване на селското стопанство), както и да участват в научното кафе на тема „Когато науката и индустрията се срещнат“.

Европейска нощ на учените 2019 се осъществява в рамките на проект K-TRIO 3 („Researchers in knowledge triangle"), финансиран от Европейския съюз по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020", Дейности „Мария Склодовска-Кюри".

Повече информация за проекта може да намерите тук: https://rn.fmi.uni-sofia.bg/

или на страницата на събитието в социалните мрежи тук: https://www.facebook.com/events/2330277533764574/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование