Млади катерачи от НСА блеснаха в Загреб

Децата от клуба по катерене и алпинизъм към Национална Спортна Академия „Васил Левски“ обраха овациите по време на първия кръг от Алпийско-Адриатическа купа по спортно катерене „Alps-Adriatic- InterRegional Climbing Cup“ 2019.

Участие в първата от общо пет фази на състезанието в Загреб взеха 250 състезатели в 5 възрастови групи от 8 държави. Отборът на НСА оглави класирането по клубове като грабна цели шест медела - два златни за Мартина Бангеева и Николай Ангелов, два сребърни за Кристина Евтимова и Николай Русев, два бронзови за Алекс Тоткова и Ерика Велев в отделните възрастови групи.

Основан през 2000г., днес клубът вече може да се похвали с множество награди и постижения. За успехите на възпитаниците си в тазгодишното първенство, треньорът им Георги Пенев споделя:

„Гордеем се с постиженията на децата. Смея да кажа, че нивото в лигата е много високо, конкуренцията е сериозна, но нашият отбор е добре подготвен. Миналата година отборът ни завърши първи, стремим се към победа и тази година. От организаторите се пошегуваха с нас и казаха, че следващата година може да платим такса, но да не ходим, защото „отмъкваме“ всички награди!“

Малките шампиони се подготвят усърдно за състезанията - тренират четири пъти седмично по два часа и половина, а за подготовката им се грижат трима опитни треньори - Георги Пенев, Ивайло Радков и Станимир Желязков.

Сред приоритетите на създателите на клуба са обучението и натрупването на умения и навици у децата и младежите, развиването и популяризирането на катеренето и алпинизма като спорт, както и формирането на етика, ценности и култура сред младите хора по отношение на природата и нейното опазване.

„Катеренето развива много качества у децата, прави ги по-концентрирани, целенасочени, калява волята им. Децата обичат този спорт, защото той е една игра – предизвиква ги да надскачат себе си, да преодоляват трудности и да напредват.“, споделя Пенев.

Следващият старт на отбора е на 3 март в Любляна, където младите надежди ще се борят за класиране сред най-заслужилите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена