Млади лекари участваха в Академия за таланти в естетичната медицина

Пазарът буквално е залят с опасни продукти с много ниско качество, предупредиха доктори

Над 50 млади лекари от цялата страна участваха в специализирано обучение за иновации в естетичната медицина. Събитието, на което бяха показани съвременни методи за цялостен подход за моделиране на лицето, се проведе в Бизнес център Capital Fort в София. Академията за млади таланти беше организирана от лидера на фармацевтичната индустрия у нас „Алерган” (Allergan). Участниците имаха възможност не само да се информират за новите тенденции в областта на лифтинга, но и да се уверят в качеството на най-използваните в световен мащаб хиалуронови филъри. Обучението се проведе от трейнърите на „Алерган” д-р Катя Паскова, д-р Ива Стоилова и д-р Радина Денкова.

dmk_8817„Истината е, че все повече мъже и жени държат на перфектната си визия. Ето защо естетичната медицина се развива постоянно с разработването на авангардни продукти и иновативни начини за използването им. При лицето, например, един от естествените признаци на стареенето е загубата на обем. Причината е, че с възрастта мазнините се преразпределят, настъпват изменения в състава на тъканите и визията се променя. Филърите с хиалуронова киселина обаче са изключително ефективен инструмент за моделиране на лицето, за омекотяване на признаците на стареене и оформянето на красиво, свежо лице”, обясни пред младите надежди на естетичната медицина д-р Радина Денкова. Тя направи демонстрация как трябва да се направи цялостна оценка на лице на пациент, терапевтичен план и след това да се пристъпи към инжектиране.

По време на събитието беше обърнато особено значение на качеството на продуктите. „Опитът на лекарите е само едната страна на монетата. Качеството на продуктите е другата. За съжаление през последните години пазарът буквално е наводнен от продукти с изключително ниско качество. Има много „куфарни” търговци, които продават филъри. Те обаче са фалшиви или контрабандни продукти, които могат да са опасни за здравето на пациента. Недоказаният произход и качество създават рискове за нежелани последствия”, коментира д-р Паскова по време на дискусията. Тя подчерта, че „ние като лекари носим отговорността за здравето на пациента. Ето защо съветваме както младите специализанти, така и опитните лекари в областта винаги да се доверяват на лицензирания производител на филъри и продукти за лице „Алерган”. Защото дори първоначално резултатите с по-евтини уж „алтернативни” продукти да изглеждат добри, дори да няма странични ефекти, в дългосрочен план има много сериозни последствия. В неопитни ръце и с некачествени филъри пациентите могат да развият много тежки усложнения, които могат да бъдат избегнати с употребата на качествени продукти и когато процедурите са извършени само от обучени лекари.

„Ниската цена на продукта винаги трябва да ни накара да се замислим, че може да има проблем с произхода и качеството му. А с филъри от лицензирания производител се постигат дълготрайни и видимо отлични резултати. Така че никой да не забележи, че е правено нещо, а пациентът да изглежда по-освежен, по-отпочинал”, обобщи д-р Стоилова.

Естетичната медицина помага не само на пациенти, които искат да остаряват красиво, но и на такива които имат белези, деформации и различни проблеми. Пример за това са хора с лицева асиметрия или преживели катастрофа. Има и пациенти, които поради расови особености (тънки устни, малки очи и т.н.) също се чувстват потиснати и при тях също става трансформация с помощта на филърите. Мисията на „Алерган” е да осигури на пациентите продукти, които гарантират натурални, балансирани и хармонични резултати, продукти с доказана ефективност и безопастност в дългосрочен план.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве