Младо семейство 4 години се грижило за старица останала без дом при пожар

Бабата вече е на легло и общинската управа на Златарица и търси социален дом

Общинската управа на Златарица е изправено пред сериозен социален казус, свързан със старица, за която близо 4 години се е грижило младо семейство от село Горско ново село. Преди време 88-годишната Димитричка Стоева останала без покрив, тъй като къщата и изгоряла при пожар. Дъщерята на старицата живее в друго населено място и напълно е зарязала майка си. Местните жители на Горско ново село Мирослав и Анета Илиеви се смилили над възрастната жена, която се оказала на улицата и я приютили в дома си. Бабата била болна, не можела да се движи и пълзяла, но въпреки това състрадателните съпрузи, години наред се грижили за нея. По неволя и станали и лични асистенти. От месеци обаче Димитричка Стоева е в тежко здравословно състояние и е на легло.

Мирослав Илиев и съпругата му се обърнали за съдействие към кметството в Горско ново село и към кмета на община Златарица Пенчо Чанев. Те заявили, че вече не могат да гледат неподвижната старица, тъй като имат малки деца, а състоянието на бабата се влошава.

"Търсим социално заведение за лежащо болни, където да бъде настанена старицата. В момента подготвяме нужните документи. Тя трябва да бъде прегледана от личен лекар и от психиатър, както и да осигурим транспорт за преместването и в старчески дом. Цялата тежест и разноски по тези процедури пада върху общината", обясни пред "Труд" кметът на Златарица Пенчо Чанев.

Той е категоричен, че е крайно време държавата да потърси отговорност на близки на възрастни хора, които са ги изоставили и не полагат нужните грижи за тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България