Млад мъж отива на съд заради фалшива шофьорска книжка

Съд

Районна прокуратура-Пловдив внесе днес в съда обвинителен акт срещу 27-годишния Александър А. за това, че съзнателно се ползвал пред органите на МВР от неистинско свидетелство за управление на МПС – престъпление по чл.316 във връзка с чл.308 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият, който живеел и работел в гръцкия град Солун, се нуждаел от шофьорска книжка, но нямал намерение да се запише на курсове. За да се снабди със свидетелство за управление на МПС, Александър А. се срещнал в Солун с неустановено по делото лице от руски произход, което обещало да му съдейства да си купи документа. Обвиняемвият се срещнал 2 пъти с руснака, като му предоставил личните си данни и платил 400 евро за услугата, като впоследствие получил шофьорска книжка, издадена на негово име.

На 27 юни 2013 година в град Раковски двама полицейски служители спрели за рутинна проверка лек автомобил "Фолксваген Голф", управляван от обв. Александър А. Той предоставил свидетелство за управление на МПС, издадено в Гърция, като документът бил с отделени предна и задна част. Извършена била справка, която установила, че обвиняемият не притежавал шофьорска книжка, издадена в България.

По делото са били извършени множество действия по линия на международното правно сътрудничество. В тази връзка е било направено запитване до Интерпол-Атина и изпратено писмо до Генералното Консулство на Република Гърция. Впоследствие е получен отговор, че в Гърция не е била издавана шофьорска книжка на обвиняемия Александър А. Според извършената съдебно-почеркова експертиза, представеното свидетелство за управление на МПС, състоящо се от 3 части и с надписи на гръцки език, не е издадено по надлежния ред и е неистински документ.

Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият се е признал за виновен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право