Млад талант пробива на музикалната сцена

„С екипа ми от над 30 души правим изключително атрактивен и запомнящ се аудио-визуален спектакъл с лед екрани и видео стени на голяма сцена."

Йордан Марков избрал българската консерватория пред московската

Талантливият изпълнител пее за основната движеща сила в живота- Любовта

Песните ми са посветени на основната движеща сила в живота- Любовта. Стремежът ми е с музиката си да докосвам душите на хората. Това споделя младият изпълнител Йордан Марков, който напоследък придобива все по-голяма популярност.

Той е едва на 25 години, но вече има богата музикална кариера и множество отличия и признания у нас и в чужбина. Почитателите му казват, че е красив, сърцат и много талантлив. Родом е от Силистра, а на музиката е отдаден от ранното си детство. Завоювал е престижни награди от конкурси в Казахстан, Русия, Украйна, Молдова, Беларус. От участието си в „Пирин фолк“ , 3 години подред е носител на наградата на публиката. Завоювал е приз и на международния конкурс "Славянский базар", "Шанс", в който се е съревновавал с участници от 25 държави . Изявявал се е на сцената и на „Бургас и морето“, „Златен кестен“ в Петрич.

„През 2012 г. участвах в голям конкурс в Русия и отличието, което ми присъдиха бе да продължа образованието си в московската консерватория. Аз обаче избрах да кандидатствам в софийската и да продължа да се развивам в България. Не може всички да избягаме. Някой трябва да остане и да се бори в тази държава. Важното е човек да не се отказва и да продължава да се занимава с това, за което мечтае" , категоричен е даровитият певец.

Той бил в класа на проф. Стефка Оникян и завършил Консерваторията четвърти по успех. Благодарен е, че е имал щастието да се срещне и да работи с едни от най-големите имена в родното музикално творчество на съвремието ни като Тончо Русев, Евтим Евтимов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Красимир Гюлмезов и много други.

“На конкурса "Златен кестен" в Петрич се запознах с Тончо Русев и Евтим Евтимов, които бяха членове на журито. Уговорихме си среща. Няма да забравя началото на 2012 г.., когато с баща ми пристигнахме в София, отидохме при Тончо Русев и му казах, че искам да напише песен за мен. Тогава великият маестро отвърна: "Ама вие може да искате, но ние не работим с кого да е!" .Оставих му диск с непрофесионален запис, който бях подготвил. След две седмици Тончо Русев ми звънна и каза, че песента е готова. Така се роди първата композиция, която той написа за мен - "Шапка ти свалям, любов". С нея преди 7 години на 20-ото юбилейно издание на "Пирин фолк" в Сандански спечелих наградата на публиката.

През годините съм имал възможност да се докосна до много големи професионалисти и да черпя от тяхната енергия и опит. Уроците и съветите, които са ми предали в работата, са безценни, помогнали са ми страшно и до ден днешен са ми опора“, признателен е Йордан Марков.

Като естествен резултат от успешната му кариера са и издадените два самостоятелни албума. Първият „Живот на кръстопът“ е излязъл през 2016 г. , а 16-те песни в него изпълнителят представил заедно с екип от балет и танцов фолклорен ансамбъл на турне в страната.

„През миналата година пък организирах по-мащабно турне под мотото „Любов и приятели“ заедно с „Тоника Домини“, с Красимир и Виолета Гюлмезови, Ева Найденова, с балет. Изнесохме 17 концерта с любими на няколко поколения български песни. Заключителната изява беше в НДК в София“, разказва Йордан Марков.

Той се занимава изцяло с организацията на турнетата като концертите му стават все по-впечатляващи и въздействащи.

Продуктивният изпълнител наскоро издал и втори албум „Силата на любовта“ с 12 песни. Те са написани от едни от най-големите професионалисти в мелодичния шлагерен стил- Тончо Русев, Евтим Евтимов, Пламен Велинов, Мариета Ангелова, Светослав Лобошки, Дешка Петрова, Иван Михайлов.

„Всяка песен, която съм изпял, е по реална случка от моя живот. Като моя визитка си остава парчето „Шапка ти свалям, Любов“, изтъква певецът.

В хитове вече са се превърнали и песните му „Лято е“, „Ти любов“, Момичето за мен“.

Той признава, че някои известни хора го пренебрегнали, но пък други големи имена му предложили съвместна дейност. Така например с Иван Михайлов, който от 20-тина години живее в Холандия и работи за „Сони Мюзик“, се срещнали случайно в Ловеч. След запознанството им били създадени две песни, като едната е „Завинаги“.

„Тази година отново имаме бляскаво турне – „Да пеем заедно”, в което участвам заедно с Драгомир Драганов, Стефан Диомов и неговата група „Петте сезона”, както и с балет DEJAVU . Пътуваме много голям екип – около 30 човека със 7 автомобила, камион, бус и модерна техника. Правим изключително атрактивен и запомнящ се аудио-визуален спектакъл с лед екрани и видео стени на голяма сцена. Осигурени са специални костюми на балета за всяка една песен. Концертите продължават над 2 часа, в които хората се забавляват от сърце“, изтъква Йордан Марков.

Изцяло е ангажиран с организацията на сценичните изяви и реално живее в колата си, защото непрекъснато е на път. Резултатите обаче са впечатляващи. Ръководителят на фирмата, която се грижи за техническото осигуряване, бил изненадан, че за две десетилетия, откакто е в този бранш, за пръв път хора от публиката отивали при него и лично го поздравявали за високото качество.

„Аз съм зодия Дева и обичам да изпипвам нещата до най-малкия детайл. Но да правиш изкуство днес е много трудно. Министерството на културата дотира много от проектите като плаща по 6 лена на всеки 1 лева от цената на билета. Моите концерти обаче са изцяло частна инициатива и затова нямам помощ от държавата и билетите са по-скъпи. Доволен съм, че в залите събирам все повече публика. Радвам се, когато разбера, че песните ми вълнуват хората. След един от концертите, при мен дойде една жена и ми каза: „Бях се отказала от любовта. Но чрез вашите песни повярвах, че тя съществува и сега имам чувството, че едва ли не като изляза от театъра, ще я срещна на улицата“. Ценителите на моите песни са предимно хора на средна възраст, но забелязвам, че и много младежи започват да слушат и харесват естрадна музика и да осъзнават, че тя не е отживелица“, коментира Йордан Марков.

В самостоятелните му албуми са включени с нов аранжимент известните хитове “Телефонна любов“ на Васил Найденов, „Една българска роза“ на Паша Христова и „Обич“ на Панайот Панайотов.

Йордан Марков реализира и друг сериозен проект като от 9 до 11 септември заедно с община Силистра организира национален конкурс за млади изпълнители на популярна музика „Дунавски звезди“. Инициативата ще се осъществи благодарение подкрепата на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов и на зам.кмета по хуманитарни дейности Денка Михайлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл