Мним доктор "ужилил" старица с 1500 лева за лечение на брат и от коронавирус

Снимка: Архив

Апелативна прокуратура –Велико Търново взе на специален надзор делото за телефонната измама

Под ръководството на Териториалното отделение в гр. Бяла на Районна прокуратура – Русе е започнало разследване за извършена измама, свързана с коронавируса COVID-19.

На 31 март на домашния телефона на 73-годишната пострадала от русенското село Обретеник позвънил мъж, който се представил за „доктор“. Съобщил й, че брат й се е заразил с коронавируса COVID-19 и е настанен в болница в САЩ за лечение. Обяснил й, че се нуждае от втора животоспасяваща инжекция от Китай, която трябва да бъде заплатена от близките му и възлиза на 1500 лева. Разговорът продължил друг мъж с плачещ глас, който жената оприличила на гласа на брат си.

Той я помолил за помощ, след което „докторът“ отново продължил и в продължение на два часа убедил възрастната жена да постави всичките си пари в найлонова торбичка и да ги предаде на шофьора на автомобил, който спрял пред дома й. Притеснена от чутото и загрижена за живота и здравето на своя близък тя предала на непознат мъж с автомобил парите и се прибрала отново в дома си.

В продължение на два дни очаквала новини за здравето за брат си, но като не я потърсил никой споделила със своята дъщеря и така разбрала, че е била измамена. Подаден бил сигнал в полицията в гр. Бяла и било образувано досъдебно производство за измама.

Предвиденото наказание за това престъпление е от 1 до 6 години лишаване от свобода. Работата по случая продължава.

Уведомена е Апелативна прокуратура – Велико Търново за вземане на делото на специален отчет.

Прокуратурата съветва гражданите да бъдат бдителни и в случай на телефонни обаждания от лица, включително представящи се за техни близки или познати, които им искат пари под различни предлози (злополука, лечение, реализиране на бъдеща печалба и др.), да се обръщат към органите на полицията!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право