Мним полицай измами шуменци с беседа в дома им

Снимка: Архив

Пенсионери от Шумен бяха измамени от мним полицай, който отишъл в дома им под предлог да им обясни как да се предпазват от апаши. Непознатият позвънил културно на вратата на 81-годишен мъж и обяснил, че им е възложена работа с възрастни хора. Идеята била да ги образоват по домовете, за да ги предпазят от домови кражби и набези на крадци. След като бил поканен в апартамента, мъжът попитал къде възрастните хора си държат парите и дали са достатъчно защитени. След като разбрал, че са в определен шкаф, измамникът казал на съпругата на възрастния мъж да си гледа домакинската работа, а те двамата ще беседват. Малко след това мнимият полицай казал на дядото, че трябва да се облече, за да отидат до Районното управление и той да подпише документ. Използвал невниманието на домакина и откраднал 270 лева от жилището.

Когато пенсионерът слязъл пред входа, установил, че няма полицейски автомобил, нито пък го чака сладкодумния бъбривец. Подаден е сигнал в полицията. На място е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство, съобщават от шуменската полиция в понеделник. Това е първи случай на подобна измама в региона.

По подобна схема e била завлечена и 83-годишна шуменка. Около 15,45 часа в неделя в жилището й позвънила мъж, който се представил за полицай. Казал, че има информация, че е станала обект на кражба на пари. Жената му съобщила, че няма липса и дори показала, че разполага с 450 лева. Под предлог, че парите трябва да бъдат описани, измамникът й казал да слезе до полицейския автомобил и взел парите. След като излязла пред дома си пенсионерката не намерила нито загрижения "полицай", нито сужебен автомобил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право