Многохилядни антиправителствени протести в Румъния

Румъния тази вечер са организирани многохилядни антиправителствени протести. Причина за недоволството са данъчната и правосъдната реформа на кабинета на премиера Михай Тудосе, информира БНТ. 

Организиран в социалните мрежи, протестът събра на площад „Виктория" хиляди гневни румънци, предимно млади хора. Те искат независимо правосъдие и предсрочни избори. Настояват гласуваните от правителството реформи в съдебната, данъчната и социалната система да бъдат отменени. Тези реформи са остро критикувани както от синдикати и работодатели, така и от самия президент Клаус Йоханис.

Най-спорната точка е свързана със социалните осигуровки. От 1 януари 2018 година те ще се поемат изцяло от служителя и няма да се споделят, както е в момента с работодателя. За да компенсира служителите в обществения сектор, правителството обеща да им повиши заплатите, но синдикатите се опасяват, че този пример няма да бъде последван от частния сектор и че трудовите възнаграждения ще намалеят с 20%. В момента средната работна заплата в Румъния е 1430 лева. През годината правителството увеличи ударно заплатите в администрацията и на учителите, но за да повиши жизнения стандарт в страната, намали разходите за инвестиции, най-вече в инфраструктурата. Това, от своя страна, се отразява негативно на чуждите инвестиции, които са намалели със 17%. Всичко това притеснява водещите икономисти в страната, които твърдят, че Румъния върви по грешните стъпки на Гърция и предвещават, че следващата икономическа криза в Европа ще бъде именно в Румъния.

Румънците са против промените и в съдебната система. Президентът вече няма да участва в избора и назначаването на главен прокурор и на шефа на специализирана антикорупционна прокуратура, което на практика означава само едно - прокуратурата в Румъния ще обслужва политически интереси. Ако промените наистина влязат в сила след Нова година, профсъюзите са категорични, че ще ги оспорват пред Конституционния съд. Част от протестиращите вече се отправиха към различни точки в центъра на Букурещ, някои се насочиха към Двореца на Парламента. Протести има и в други големи градове в страната като Тимишоара и Клуж.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят