Многохилядни протести в Австрия срещу новото правителство

Новото австрийско правителство положи клетва на фона на многохилядни протести заради участието в него на крайнодясната Партия на свободата. Президентът Александър ван дер Белен призова канцлера консерватор Себастиан Курц да уважава онази част от гласоподавателите в Австрия, които му се противопоставят, информира БНТ.

Лидерът на консервативната Народна партия Себастиан Курц да се засрами настояха участниците в една от деветте демонстрации във Виена, докато той полагаше канцлерска клетва в двореца Хофбург, а коалиционният му партньор - лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, стана вицеканцлер. Хиляда и 500 полицаи пазеха от малко над 6000 протестиращи политическия елит, който се беше събрал на церемонията.

"Известно ми е, че много хора в Австрия очакват с нетърпение плановете на правителството. Други са неутрални. А много гледат скептично на това ново правителство и на политиките му. Някои дори са враждебно настроени. Но това е демокрацията - съществуват различни мнения. Съгласно конституцията Ви назначавам, господин Себастиан Курц, за канцлер на Австрия", заяви президентът на Австрия Александър ван дер Белен.

Партията на свободата контролира 5 министерства в новия кабинет, включително външното, вътрешното и това на отбраната. Норберт Хофер, който беше кандидатът й и едва не спечели президентските избори миналата година, стана министър на инфраструктурата, иновациите и технологиите.

"Не позволявайте на нацисти да управляват" - пишеше на плакатите на протестиращите пред двореца Хофбург.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа