Много място и нито грам вредни емисии

Може да го използвате, както пожелаете - за транспорт на товари, за семеен превозвач или за свободното време. Citroen Berlingo е универсален автомобил с голям вътрешен обем и широко приложение. От две десетилетия насам този модел задоволява нуждите на корпоративни потребители и частни лица. Сега гамата се обогатява с новия електрически вариант E-Berlingo Multispace. Той съчетава цялата функционалност на модулния дизайн с ефикасността и удоволствието от шофирането на електрическа кола, без да се отделят никакви вредни емисии в атмосферата. Купувачите получават екологична алтернатива с утвърден пробег от 170 км с едно зареждане, която допълва конвенционалните моторизации от високоефективни трицилиндрови бензинови двигатели PureTech и пословично добрите дизели BlueHDi.

Новото E-Berlingo Multispace привлича вниманието на хора с активен начин на живот, защото им предлага комбинация от гъвкавостта за всекидневна практичност, свободно време и служебни дейности с качествата на електрическото задвижване. Моделът запазва изразителния си дизайн, който подчертава функционалността и издръжливостта на автомобил с просторно купе и големи товарни възможности. Литиево-йонните батерии са инсталирани под рамата от двете страни на задната ос, така че да не отнемат място от пътническата кабина и багажния отсек. Автомобилът може да превозва до петима души и да поеме дори най-големите товари върху равния си под. Вторият ред за настаняване се състои от три индивидуални седалки, които се свалят и освобождават място за обемисти предмети. В зависимост от конфигурацията на седалките товарният капацитет варира от 675 л при стандартно положение на седалките до 3000 л при свалени задни седалки. Освен това в купето се намират отворени и затворени отделения за съхранение на вещи на пътниците с общ обем 78 литра.

В името на по-удобното качване и слизане в градски условия задните врати са плъзгащи се и предоставят голям отвор дори при паркиране в тесни пространства. Също за улеснение на потребителите вратата на багажника разполага с прозорец, който се отваря самостоятелно отвън. По този начин не се налага да отваряте цялата врата, за да сложите една чанта в багажника. Всичко това елиминира евентуални неудобства от ползването на автомобил с висок покрив и голям вътрешен обем в големия град, където са дефицит местата за паркиране, а улиците са тесни. Именно големите населени места са мястото, в което електрическото Berlingo разкрива най-добре широкия спектър от своите качества. Екологичният модел дава възможност за контрол върху разходите, осигурява данъчни предимства, удобства при паркиране и свободен достъп до централните зони, където има ограничения за автомобили с двигатели с вътрешно горене.

С пълни батерии E-Berlingo Multispace осигурява утвърден пробег от 170 км и отговаря на нуждите на повечето шофьори в Европа, които изминават по-малко от 100 км на ден. Моделът на Citroen разполага с различни режими на зареждане за улеснение на потребителите. При включване в стандартната електрическа мрежа с напрежение 220 волта изтощените батерии се зареждат напълно за период от 8,5 до 15 часа в зависимост от ампеража. С фабрично устройство за бърз заряд празните батерии се пълнят до 50% от капацитета си само за 15 минути, а за 30 минути достигат до 80%.

Задвижващата система се състои от компактен високоефективен електрически двигател с мощност 48 киловата (67 конски сили). Общият капацитет на двата пакета литиево-йонни батерии възлиза на 22,5 киловатчаса. Те са разположени в долната част на рамата и понижават центъра на тежестта на автомобила, което гарантира по-добра стабилност на този тип каросерия. Електрическият мотор няма нужда от развъртане и вкарване в обороти, защото предоставя щедрия си максимален въртящ момент от 200 Nm от самото начало. Това осигурява бързо и непрекъснато ускорение до максималната скорост - без смяна на предавките, без шум и без никакви вибрации. Само електрическите коли могат да доставят подобно усещане.

Citroen дава на батериите гаранционен срок 8 години (100 000 км), а на електродвигателя - 5 години (50 000 км). Обслужване се извършва на всеки две години или на 40 000 км след първата година. Автомобилът не се нуждае от масла и охладителна течност. Липсата на предавателна кутия и съединител ограничава броя на компонентите, които трябва да бъдат сервизирани. Спирачките издържат по-дълго, тъй като при понижаване на скоростта се включва система за генериране на енергия и тя облекчава тяхната работа. Освен по-ниски разходи за поддръжка, електрическото Berlingo има и по-ниски разходи за енергия в сравнение с автомобилите с дизелови и бензинови мотори. Водачите биват насърчавани да шофират икономично чрез индикаторите на таблото, които показват моментното потребление на енергия и състоянието на батериите. Ако колата е паркирана и е включена в електрическата мрежа за зареждане, собственикът може във всеки момент да провери от своя смартфон или таблет нивото на батериите.

 

Приложенията на телефона се управляват от таблото

Новият модел E-Berlingo Multispace разполага с най-модерните електронни системи за лесно и безопасно шофиране. В стандартното оборудване влизат ограничител на скоростта, следене на налягането в гумите, електронен контрол за стабилността, асистент за потегляне по наклон, климатична инсталация, аудио CD MP3, Bluetooth и шофьорска седалка с регулиране на височината. В следващите нива идват камера за паркиране на заден ход, преден и заден парктроник, както и 7-инчов цветен дисплей за инфоразвлекателната система. Върху него може да бъде копиран екранът на смартфона на водача чрез функцията Mirror Screen. При свързване на смартфон достъпът до приложенията и данните в него се извършва от 7-инчовия дисплей на автомобила. Така шофьорът не се разсейва с ровене в телефона, а много по-лесно работи с него, докосвайки сензорния екран пред себе си. Той служи и за изобразяване на данните от навигационната система, която показва ограниченията на скоростта и дава информация за трафика. С оглед на предстоящо зареждане на батериите водачът може да зададе подходящи точки въз основа на оставащия пробег. Друго предимство на свързаността е възможността на собственика да включва и изключва дистанционно от смартфона си климатичната инсталация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили