Мнозинството в НС раздели българите на две категории (обзор)

Квадратчето “Не подкрепям никого” ще се брои само в мажоритарните избори

Депутатите от мнозинството отново разделиха българите на две категории - на живеещи в ЕС и на живеещи извън пределите на съюза. За сънародниците ни, които са на Стария континент, няма да има ограничения за разкриване на секции за гласуване. За останалите се запазва правилото - не повече от 35 секции в една държава.

След скандали, обиди и заплахи народните представители приеха на първо четене поредните поправки в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, РБ и патриотите. Те предвиждат изборите в страната ни да се провеждат по различни методики. Квадратчето “Не подкрепям никого” ще се брои като действителен глас в президентските и кметските избори, а за парламентарните и тези за общински съвети няма да участва при определяне на крайния резултат. Депутатите приеха, че в една секция може да има повече от една урна. “Няма проблем една комисия да управлява две опашки”, мотивира предложението шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

“Изборите през април май нямат алтернатива. Като едно голямо семейство сте, но семейство Адамс”, заяви от парламентарната трибуна д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС.

“Гладна кокошка просо сънува - така и вие сънувате избори”, реагира Искрен Веселинов от ПФ.

Кърджалиев отвърна с перифраза: “Гладна кокошка планина повдига.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика