Мобилен екип помага на хора в риск в най-отдалечените села

По европроект ги водят и на разходка по Камчия

Мобилен екип достигна и до най-отдалечените и изолирани места в общините Бяла и Долни чифлик, за да помага на близо 70 души, от които възрастни в риск и деца с увреждания.

%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%87%d0%b8%d1%8f

В групата са включени психолози, логопеди, терапевти, трудови консултанти, здравни работници и юрист. Хора, които години наред не са напускали домовете си, са имали възможност да отидат на екскурзия до Шабла, Несебър и дори на разходка с лодка по река Камчия. Това разказа на пресконференция в Областния информационен център във Варна Борислав Френчев от сдружение "Форум гражданско общество" и ръководител на проекта "Активни в труда на територията на общините Бяла и Долни чифлик", продължил 19 месеца и финансиран с близо 400000 лв. по ОП"Развитие на човешките ресурси".

С парите е предоставена иновативната социална услуга "Мобилен екип за работа на терен", а в нея са включени предимно местни хора от двете общини, които познават проблемите на хората в тях. Обучени са 30 социални асистенти, които ще практикуват още 6 месеца след финала на проекта. Големият проблем е с намирането на медицински сестри, които не само в двете общини са дефицит, но и във Варна, посочи Френчев. Липсват и логопеди, които са необходими да работят с възрастни хора, прекарали инфаркт или инсулт, допълни ръководителят на проекта.

Полза от реализацията му са имали и социалните институции в Бяла и Долни чифлик, които са поне 5-6- домове за възрастни с физически и с умствени увреждания, дневни центрове, защитено и наблюдавано жилище и др. Направени са социологическо изследване за потребностите и възможностите в региона, връзка с безработни и работодатели, както е и заснет филм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България