Могерини: Преговорите със Северна Македония и Албания са от решаващо значение и за ЕС

Върховният представител на Европейският съюз по външните работи Федерика Могерини се срещна снощи с министър-председатели и министри на шест държави от Западните Балкани, пише македонският вестник “Независен“, и е обсъдила значението на Македония и Албания за Общността, както се съобщава в изявление на службата й.

Срещата, проведена в кулоарите на Общото събрание на ООН, обсъди още европейската перспектива на целия регион и постигнатия напредък.

"Те (страните от Западните Балкани) изразиха подкрепа за започването на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония, както и на Албания, подчертавайки, че това решение е от решаващо значение не само за двете страни, но и за целия регион и за Европа", се казва в изявление на службата на представителката на ЕС.

Освен това, каза Могерини, присъстващите на срещата са се съгласили, че преговорите между Сърбия и Косово, свързани с признаването на независимостта на Прищина и евентуалното премахване на стопроцентовите мита, наложени срещу Белград, трябва да продължат и да се постигне споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни.

„Всички наши партньори от Западните Балкани потвърдиха своята твърда ангажираност към перспективата на ЕС, подчертавайки, че всички те продължават да работят по реформите (нужни за приема им), както и за подобряването на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения“, се казва още в съобщението на Могерини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа