Модерен волан изстрелва Хамилтън към седмата титла

Денят се познава от сутринта, а за предстоящия сезон във Формула 1 обикновено се съди от първите предсезонни тестове. Сесиите, които по традиция са на пистата „Каталуня“ в Барселона, са в разгара си, а още от първия ден шампионите от „Мерцедес“ окупираха върха. А това навява мисли, че и тази година зрителите няма да видят нищо различно в сравнение с предишните – безпроблемна доминация на сребристите коли. В такъв случай походът на британеца към седма световна титла, с която да изравни рекорда на Михаел Шумахер, ще е само формално.

Непредвидени пречки обаче може да се изправят на пътя на шампионите. По-наблюдателните забелязаха, че Хамилтън прави доста странни движения, докато управлява болида. На завоите пилотът вади волана навън и го бута навътре, с което явно активира скрит превключвател. Действията му съвпадат напълно с движението на предните колела, което навява подозренията, че системата за управление е усъвършенствана така че да помага на Люис да запазва високата скорост и пълния контрол над автомобила и в най-острите завои.

Веднага конкурентите изразиха съмнения, че „сребърните стрели“ е възможно да нарушават правилника по различни начини. Регулациите във Формула 1 забраняват настройка на окачването докато колата е в движение или използване на радиовръзка и изкуствен интелект при управлението. Напълно възможно е иновацията на „Мерцедес“ да е хитроумен трик, който обаче напълно отговаря на правилника.

Вместо да коментира случилото се на пистата, Хамилтън се отдаде на новата си екологична мания.

„Аз станах веган, защото не исках да подкрепям варварското избиване на милиони животни – обяви шампионът. - За мен то с нищо не се различава от клането на хора.“

Вчера Хамилтън явно нямаше за задача да оглавява колоната й остана едва 7-и на повече от секунда зад Серхио Перес („Рейсинг Пойнт“), който даде първо време пред Даниел Рикардо („Рено“) и Александър Албон („Ред Бул“). Люис обаче завъртя най-много обиколки от всички – 106, а именно това е най-важното в тестовете.

А Шарл Льоклер, който два дни поред разучава колата на „Ферари“, изненада всички във високотехнологичния спорт с хартиения си бележник. „Случвало се е да изтрия цялата информация от тестовия ден и 150 обиколки да отидат на вятъра – призна пилотът от Монако. - Засега искаме да пригодим колата върху стиловете ни на каране и не сме се опитвали да видим на какво е способна като резултат в сравнение с другите.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт