Модерен ехографски апарат открива опасни заболявания на черния дроб

С модерен апарат за контрастно усилена ехография разполага вече отделението по гастроентерология в УМБАЛ „Пловдив“ (бившата Окръжна болница). Изследването се прави с контраст без химически вещества, който се разбива на мехурчета в организма.

По този начин на пациентите се спестяват алергични реакции към препарата, а в определен процент отпада и необходимостта от хистологично или цитологично доказване, твърди началникът на отделението д-р Цветка Лахтариева. Контрастно-усилената ехография бързо навлиза в диагностичния алгоритъм на редица заболявания на черния дроб, най-вече на огнищните солидни чернодробни заболявания. Контрастните вещества за ултразвук действат изцяло в кръвното русло и предоставят възможността за визуализиране на микроциркулацията в конкретната зона.

Контрастните агенти представляват микромехурчета (среден размер 2.5 µm), изпълнени с газ и покрити с обвивка, които са приблизително с големината на еритроцитите. Същевременно те са и достатъчно малки, за да преминат безопасно през белодробната циркулация. Мехурчетата променят размерите си в зависимост от звуковата вълна.

По тази методика се контрастират огнищни лезии в черния дроб и бъбреците, за да се разграничат доброкачествените от злокачествените или туморните формации. Освен това се определят и подвидовете при доброкачествените лезии в черния дроб, като хемангиоми, аденоми, огнища на стеатози и др. Ехографски наблюдението се провежда на 2 екрана, като се проследява поведението на образа според задържането и изчистването на контраста.

„Това ни помага да проследим метастазирането на черния дроб и да назначим правилната терапия”, твърди д-р Цветка Лахтариева. Според нея благодарение на модерната апаратура за контрастно усилена ехография при огнищни формации на черния дроб в отделението по гастроентерология към Университетска болница „Пловдив“ значително е нараснал броят на новооткритите случаи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве