Модернизирано е озвучаването на Аудио-визуалната програма „Звук и светлина“ в Търново

Модернизирана е озвучителната инсталация, осигуряваща звука за наблюдателите на спектакъла „Царевград Търнов- Звук и светлина“ на площад „Цар Асен I“ въ Велико Търново.

Проектът за осъвременяване на системата стартира през месец март 2016 г. и в реализацията му са вложени 15000 лева от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Със средствата изцяло са подменени старите шест тонколони на площада пред крепостта Царевец и е модернизирана усилвателната техника. Техническите дейности изцяло са изпълнени от специалистите от екипа по поддръжка и експлоатация на програмата към Общинската туристическа агенция.

Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се насладят на шоуто „Звук и светлина“ и неговото ново звучене за първи път в Деня на Независимостта 22 септември от 20,15 часа.

Старата звукова система е доставена за откриване на спектакъла „Звук и светлина“ през 1985 г. и през годините по нея са извършани частични ремонти. Съвременните изисквания за озвучаване на открито са се променили през последните 30 години, ето защо екипът разработил обновяването се съобрази с тях. Поради тази причина звуковата мощност е повишена близо 6 пъти, звуковото налягане е разпределено равномерно във всички направления, а звуковата характеристика изравнена. Към усилвателите са разработени допълнителни цифрови модули за дистанционен контрол.

Пилотно новата система заработи на 7 юли, когато Велико Търново отбеляза 140 години от освобождението си. През изминалите няколко месеца се извършиха допълните измервания и настройки на техниката, като основното й изпитание бе на 6 септември, когато аудио-вузииалният спектакъл бе наплюдаван на пощада пред Царевец от над 3000 зрители.

Новата озвучителна техника ще бъде използвана само при публично излъчване на програмата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България