Модерните алтернативи на цигарите намаляват токсичността до 10 пъти

Според д-р Питър Харпър погрешният избор на начин на живот е основен проблем на общественото здраве

Заболяванията, дължащи се на лоши навици и нездравословен начин на живот, ще стават все по-разпространени до 2040 г. Това е един от изводите, които бяха направени на международната конференция за намаляване на вредата на незаразни болести, която събра учени и лекари от цял свят в Париж, в началото на месеца. Според представените изследвания на общественото здраве,  спирането на пушенето добавя три години живот, а справянето със затлъстяването води до две и половина години по-дълъг живот.

По данни от полско проучване на общественото здраве, оповестено пред делегатите на конференцията от пулмолога проф. Анджей Фал, модерните алтернативи на конвенционалните цигари намаляват токсичността за потребителите до 10 пъти. Той разяснява, че ефектът на намаляване на вредата не е еднакъв при всички алтернативи на цигарите, като някои от тях дават по-добри резултати от други. Намалена токсичност се наблюдава на първо място при пластирите, следвани от продуктите за орална употреба, спрейовете за нос, електронните цигари, тютюна за дъвчене и бездимните или нагреваеми тютюневи изделия. Това е групата продукти, при която има най-голямо намаление на токсичността, като силно токсични са наргилетата, пурите и лулите, а пуретите и цигарите са най-токсични. Лекарят отбеляза, че ако хората не могат да спрат напълно да пушат, което се оказва почти „невъзможно“, е важно да помислят да преминат на алтернатива с намалена токсичност.

Той също така посочи, че действията срещу вредните последствия от тютюна, биха имали резултат, защото говорим за основната причина за смъртност в световен мащаб, която може да бъде преодоляна, ако засегнатият човек има волята да го направи. Тютюнът води до 7.2 милиона смъртни случаи годишно, лошите условия на живот и замърсяването са причина за смъртта на 6.8 милиона души, прекалената употреба на сол и натрий – на 4.1 милиона, алкохолът – на 3.3 милиона, липсата на физическо натоварване – на 1.6 милиона. Тези четири фактора представляват 80% от случаите на преждевременна смърт в света.

Заболяванията, свързани с начина на живот, се увеличават

Факт е, че въпреки че повишаването на осведомеността за негативните ефекти от вредния начин на живот води до намаляване на тези поведения, проучвания на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) сочат, че към 2040 г. те ще продължат да се увеличават и ще се превърнат в най-значимите заболявания в света.

Традиционните рискови фактори, като недохранване, замърсяване на водата, слаба хигиена и нездравословни условия, отстъпват с всяка изминала година на тютюна, наднорменото тегло, липсата на физическо натоварване, лошото качество на въздуха в градовете и професионалните рискове. Лекарят обясни, че проучвания на ООН показват, че животът на осем милиона души може да бъде спасен чрез промяна в начина на живот.

7 от всеки 10 смъртни случаи са причинени от начина на живот

Данни от проучването, проведено от полската здравна система, сочат, че спирането на пушене удължава живота с три години, а справянето със затлъстяването – с две години и половина. Онкологът от Онкологичната клиника на Лондон, Д-р Питър Харпър, потвърди, че „погрешният избор на начин на живот“ е основен проблем на общественото здраве, но призна, че лекарите трябва да приемат факта, че хората имат право на погрешен избор.

Д-р Харпър изтъкна, че 41 милиона души в света умират от заболявания, свързани с начина на живот: „Поне седем от всеки десет смъртни случаи са свързани с начин на живот, личен избор и поведение.“ Затова той смята, че „промените в начина на живот са най-ефективният начин да се намалят до минимум здравните проблеми, от които произтичат много хронични заболявания“, но и „да се намали вредата и да се променят последствията“.

Тарик Сафуат, професор по пулмология от Университета на Кайро сподели пред аудиторията, че не разбира каква е причината здравните власти да отхвърлят иновациите в областта на тютюна. „Ние приехме въвеждането на дискови спирачки, предпазни колани и въздушни възглавници в автомобилите. Защо да не приемем и никотиновите дъвки, пластири или инхалатори, които помагат на пушачите, които искат да спрат, но не могат да го направят без външна помощ?“ пита той. И добавя, че тютюнът, разбира се, е „зависимост“, но припомня, че анализът, извършен от Американската агенция по храни и лекарства (FDA) на САЩ показва, че продукти като IQOS например „намаляват канцерогенните вещества с над 90%“ и според оценката на Агенцията употребата му „по всяко вероятност ще намали, свързаните с пушенето трайни хронични заболявания“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве