Модерното изкуство: три нюанса ново

OS: EVA е кураторски проект на Христина Бобокова

"Операционна система Ева" или OS: EVA, както авторите са оформили заглавието на изложбата в галерия "Нюанс", е кураторски проект на Христина Бобокова. Той включва твобрите на три жени - Надежда Розева-Грийн (съвременен медал), Емануела Ковач (графика) и Нина Лишовска (скулптура – метал и стъкло).

Изложбата беше открита на 27 февруари и все още може да бъде разгледана до края на този уикенд. Идеята, която стои зад проекта, е обяснена от авторите по следния начин.

"Операционната система е основна движеща част от цялостния компютърен системен софтуер, който управлява и координира ресурсите и дейностите на хардуера и софтуера. ОС разпределя задачите по време, планира и изчислява ефикасността на ползване на възможностите на системата, тя е посредник и изпълнител. Така и съвременната жена е основна движеща част в определени аспекти от живота, тя влиза в ролята на разпределител, главен или второстепенен изпълнител в дейности от всякакъв характер. Отделно самата жената като индивид, се задвижва и от съвсем различни по характер кодове.

Творбите на Розева-Грийн, Ковач и Лишовска са специално създадени за проекта OS:EVA. И трите авторки са утвърдени са в областта и жанра в който работят, вълнуват се от различни социални и обществено важни теми, както търсят отговори и на по-интимни и лични, общочовешки или философски въпроси. Използват различни изразни техники, което прави тяхното общо представяне допълващо се и даващо една добра представа за изключителните възможности на съвременната жена творец. Работа и на трите дами впечатляват с трудността и изключителната прецизност на изработката, вниманието към детайла, повърхностите, деликатност и изразителност в иконографията и представянето на образите.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства