Моди и Абе дадоха старт на мащабен жп проект за $15 млрд. (инфографика)

Премиерът на Япония Шиндзо Абе и индийският му колега Нарендра Моди дадоха старт на строителството на първата високоскоростна жп линия в Индия, която до 2023 г. трябва да свърже финансовата столица Мумбай с Ахмедабад, предаде РИА Новости. Двамата лидери дадоха начало на проекта в Ахмедабад с натискането на символичен бутон, като Моди изтъкна ръста от 80% на японските инвестиции в страната си.

Споразумението на стойност 15 милиарда долара бе подписано през 2015 г., като 81% от финансирането идва от Токио, който даде на Делхи 50-годишен кредит с лихва 0,1%. Крайният срок за приключване на линията е 2023 г. Но първият влак може да бъде пуснат още на 15 август 2022 г., когато Индия ще отбележи 75 години от независимостта си, заяви транспортният министър Пиюш Гоял.

Средната скорост на влака ще бъде 250 км/ч и той ще взема разстоянието от 508 км за 2-3 часа в зависимост от броя на спирките.

Жп линията Мумбай-Ахмедабад влиза в по-мащабния проект, наречен “Диамантения четириъгълник”. С негова помощ Индия планира да свърже с високоскоростни влакове четири ключови града - столицата Делхи, Мумбай, Ченай и Колката. Общата дължина на железопътните линии ще бъде около 10 000 км. Влакът-стрела е и част от амбициозния план на Нарендра Моди да модернизира жп инфраструктурата след десетилетия на липса на инвестиции. Най-старата азиатска транспортна мрежа е строена под британско колониално управление преди повече от 160 години.

22-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия