Модрич спря ерата на Роналдо

MONACO, MONACO - AUGUST 30: UEFA Player of the Year Award winner Luka Modric receives the award from UEFA President Aleksander Ceferin during the Champions League Group Stage draw part of the UEFA ECF Season Kick Off 2018/19 on August 30, 2018 in Monaco, Monaco. (Photo by Harold Cunningham - UEFA/UEFA via Getty Images)

Ръководната роля на Лука Модрич за историческото второ място на Хърватия на световното първенство и силният сезон в „Реал“ (Мадрид) му донесоха най-престижната индивидуална награда в европейския футбол. 32-годишният полузащитник бе избран за най-добър играч в Европа за изминалия сезон в конкурса на УЕФА, изпреварвайки бившия си съотборник Кристиано Роналдо („Ювентус“) и Мохамед Салах („Ливърпул“). Той получи отличието си от президента на УЕФА Александър Чеферин в Монако по време на церемонията за теглене на жребия в груповата фаза на Шампионската лига. Модрич два пъти излиза на сцената, тъй като спечели още едно отличие – за най-добър полузащитник в последното издание на турнира.

По традиция УЕФА награждава най-силните играчи по постове в Шампионската лига, като този път всички „отличници“ са от състава на носителя на купата „Реал“ (Мадрид). За изминалия сезон те спечелиха не само трета купа поред и общо 13-а в турнира, но и суперкупата на Европа, купата на Испания и световното клубно първенство.

Номер едно при вратарите стана костариканецът Кейлор Навас, който пропусна само два мача в турнира. След него се наредиха бразилецът Алисон („Рома“, преминал в „Ливърпул“) и италианецът Джанлуиджи Буфон („Ювентус“, преминал в ПСЖ). При защитниците за втора поредна година победител е Серхио Рамос. Капитанът на „Реал“ (Мадрид) изпревари в конкурса съотборниците си Рафаел Варан и Марсело. Модрич спечели отличието за полузащитник с много убедителна преднина пред Кевин де Бройне („Манчестър Сити“) и съотборника си Тони Кроос. При нападателите №1 е Кристиано Роналдо, следван от Мохамед Салах („Ливърпул“) и Лионел Меси („Барселона“). Португалецът обаче не се яви на церемонията в Монако за разлика от всички други наградени и номинирани футболисти. Столът с неговото име остана празен, въпреки че присъствието му бе предварително обявено. В залата не се появи и Лионел Меси, но той по-рано бе уведомил организаторите.

Отсъствието на Роналдо, който три пъти е печелил наградата за играч №1 в Европа, изправи на нокти не само УЕФА, но и италианската телевизия, която предаваше церемонията и бе афиширала в програмата си интервю с него. Напразно с фотоапарат в ръка в залата се суетеше и неговият личен фотограф, командирован да го снима с очакваните награди – за най-красив гол в Шампионската лига (със задна ножица срещу новия му клуб „Ювентус“) и за най-добър нападател в турнира. Остават догадките, че Кристиано е очаквал да спечели за трета поредна година и най-престижното отличие за играч №1 в Европа и се е разсърдил, че този приз е присъден на доскорошния му съотборник Лука Модрич.

Джузепе Марота, генералният директор на „Ювентус“, спомена, че е „лично решение на Роналдо“ да не присъства на награждаването. Не толкова дипломатично се изказа личният мениджър на звездата Жорже Мендеш пред португалския в. „Рекорд“: „Кристиано вкара 15 гола в Шампионската лига и поведе „Реал“ към трета пореден триумф. Смешно е най-добрият в отбора да бъде на второ място…“

В Лига Европа печели Гризман

Антоан Гризман от „Атлетико“ (Мадрид) спечели наградата за най-добър футболист в Лига Европа през сезон 2017-2018. На финалната права той изпревари съотборника си Диего Годин (трети) и Дмитри Пайе („Марсилия“). Тримата се срещнаха във финала, спечелен с 3:0 от испанския клуб след два гола на Гризман и един на Коке.

Футболист №1 в последното издание на Лига Европа бе коронясан при тегленето на жребия за групите на настоящия турнир. С връчването на този приз УЕФА приключи награждаването на най-добрите играчи в Европа за изминалия сезон. Победителите в отделните категории се избират от жури. В него участва по един журналист от всяка от 55-те държави, членуващи в УЕФА. От първото издание на конкурса досега българският медиен представител е от „Труд”. За най-добрите играчи по постове в Шампионската лига гласуват журналистите и треньорите на 32-ата отбора в груповата фаза на турнира, без да посочват играчи от своите клубове. За най-добър в Лига Европа гласуват журналистите и треньорите в групите на турнира без право да посочват свои играчи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят